Vi har glädjen att presentera årets andra inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Den här gången ligger fokus på den underbara växten aubergine och sorten Wenta. Runåbergs fröer är ett litet fröföretag som säljer ekologiska fröer av enormt god kvalité och i Sveriges vackraste fröpåsar. Följ med in i auberigevärlden.
Just nu bjuder Runåbergs fröer på en påse av auberginesorten Wenta när ni gör en fröbeställning på minst 5 andra påsar. Erbjudandet gäller till den 10/2 2019 och genom att skriva ”Farbror Grön Wenta” i meddelanderutan när ni gör er fröbeställning får ni denna sort utan någon extra kostnad.
Mindre frukter = större skörd
Det kanske låter orimligt att man ska få större skörd genom mindre frukter men det är precis så det blir när man odlar sorter med relativt små frukter. Sedan sju år tillbaka odlar vi bara auberginesorter som ger mindre och smalare frukter än de man normalt tänker på när det gäller aubergine. Dessa sorter, där Wenta är en av dem, ger mer portionsbaserade frukter och under en längre tid och är därmed betydligt lättare att få in i matlagningen än de sorter som nästan har fotbollsstora frukter.
Lite om hur vi odlar aubergine
Vi sår våra auberginefrön i februari under växtbelysning och planterar om dem ca 2 – 3 gånger innan slutplantering, någon gång under första hälften av juni. Vi odlar dem lite varstans i våra odlingar men har en förkärlek att ställa upp dem på takterassen i olika slags behållare på mellan 20 – 60 liter. Till varje 10 liter planteringsjord tillför vi ca 80 g pelletterat grönsaksgödsel samt ca 30 g Algmin eller stenmjöl. Förutom gödsel behöver de dessutom ganska mycket vatten och gärna några bambupinnar som växtstöd så att de inte blåser av. Dålig pollinering är oftast den vanligaste orsaken till varför frukter uteblir. Se till att dutta, och det räcker med fingertopparna, mellan blommorna så att pollen sprids.
Wenta på takfarmen
2013 odlade vi på takfarmen för första gången och det var där och då vi upptäckte auberginen Wenta. Dessa långsmala frukter är underbara att ugnsbaka, steka i skivor eller dela i två halvor och fräsa ihop med lite tomat och zucchini. Som ni även ser på bilden ovanför är den också en fröjd för ögat, långt mycket vackrare än de större svartrunda frukterna man hittar i livsmedelsaffärerna. Just den här plantan växer i en odlingsbädd.
Lämna ett svar