Din varukorg är för närvarande tom!
Göra egen pizza

Att göra egen pizza är så fantastiskt gott. Att jämföra köpt pizza med hembakad går inte. Det är som två helt olika maträtter.
Ibland kan man tänka att det är lite bökigt att behöva fixa ihop en deg och låta den jäsa, men oftast går det fortare än man kan tro och det är värt de där 10 minuterna extra.
Ingredienser till 4 pizzor
Tomatsås
1 pkt krossade tomater
1 pkt passerade tomater
½ gul lök
olivolja
½ tsk socker
salt och peppar
torkade örtkryddor (basilika, oregano)
Deg
50g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
½ dl olivolja
3 dl vatten
7-9 dl vetemjöl special
Förslag på fyllning
Mozarella eller riven ost (eller både ock)
Kronärtskockshjärtan
oliver
Gul lök
Färska tomater
ev fetaost
paprika
champinjoner
zucchini
pesto
rucola

Gör så här: Hacka löken och fräs den lätt i olja i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och häll i de krossade och passerade tomaterna. Häll i socker, salt och peppar. Låt småkoka länge. Häll i torkade örtkryddor mot slutet.
Smula jästen och värm vattnet till fingervarm temperatur. Häll vattnet över jästen och rör om till all jäst har löst sig. Strö över socker och salt och häll i olivoljan. Häll i mjölet och arbeta tills degen är fast och fin. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Skär det som du vill ha som fyllning, i mindre bitar. (Rucolan brukar vi lägga på pizzan efter att den har gräddats.)
Dela degen i fyra delar och kavla ut till cirklar eller ovaler. Lägg de på plåtar utan bakplåtspapper. Bred ut tomatsås. Fördela fyllningen och strö över torkade örtkryddor. Grädda i övre delen av ugnen tills pizzan fått fin färg.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar