Bakom den fjortonde luckan har vi placerat dillen. En odlingssäsong utan dill är otänkbar. Vi vintersår, vårsår, samodlar, direktsår och serieodlar dill. Vi njuter av den som liten och som stor och av dess kronor och frön. Dill passar nästan till allt.
Det var utanför en liten redskapsbod på en kolonilott i Katrineholm jag njöt av dillen som grönsak för första gången. Ishan som ägde lotten och odlade där kunde slänga ihop den mest sagolika och enkla salladen med grödor från sin kolonilott, alla hastigt sköljda under vattenposten bredvid grusgången. Ofta toppade han salladen med ett par hårdkokta ägg i klyftor, lite salt och några stänk olivolja. Att sitta där på en alldeles för liten campingstol med en tallrik av hanns sallad, en brödskiva, ett glas Italienskt lantvin och något från hans grill hör till mina absoluta häftigaste smakminnen. Det är få restauranger som kan slå denna upplevelse och dessa smaker. Det var där min odlarresa fick den där extra näringen för att komma igång och det var där jag upptäckte att dillen var något mycket mer än torra kvistar på moset från gatuköket och som krydda till kräftorna. Där och då föddes en grönsak som jag än idag håller som en av de underbaraste.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi sår dillen under vår och sommar. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Vår-och sommarsådd: april–juli
1. Fyll en odlingsbehållare med planteringsjord till ca 1 cm från kanten.
2. Fördela frön i grupper med 5–15 frön i varje grupp och låt varje grupp ha en diameter på 1–3
cm. Låt avståndet mellan grupperna vara 2–5 cm. Dessa frögrupper kommer att bilda tuvor.
cm. Låt avståndet mellan grupperna vara 2–5 cm. Dessa frögrupper kommer att bilda tuvor.
3. Strö 1 cm planteringsjord över fröna. Platta inte till jorden utan låt den vara luftig.
4. Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne, som du sticker ner i jorden.
5. Ställ behållaren i ett odlingstråg.
6. Vattna försiktigt ovan- eller underifrån med ljummet vatten så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget. Vattnar du istället direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.
7. Placera odlingstråget i ett växthus, en inglasad uteplats/balkong, ett pallkrageväxthus eller en drivbänk. Det kan också fungera på ett skyddat läge utomhus. Om du använder pallkrageväxthus, drivbänk eller liknande är det viktigt med bra ventilation så att det inte blir för varmt under soliga dagar.
8. Kontrollera sådden varje eller varannan dag. Vattna antingen försiktigt ovanifrån så att det rinner ut lite vatten i odlingstråget, eller direkt i tråget så att jorden suger upp vatten underifrån. Ju större plantorna blir, desto mer vatten kommer de behöva.
9. När plantorna är 10–20 cm är det dags för slutplantering.
____________________
Varje år måste vi göra den här potatissalladen minst en gång. Den innehåller senap och dill och är så där härligt somrig i sin smak. Klicka på bilden så kommer du till vårt recept.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar