Din varukorg är för närvarande tom!
Det har varit ett underbart odlingsår

Det finns tusen saker som ligger och väntar på mig. Alla torkade kryddor, frötröskning, syra årets sista chilifrukter, mala majsen, baka surdegsbröd, städa odlingskällaren, sortera tomater, stänga av ljuset i takfarmenkällaren, julstäda, slå in julklappar, skriva handlarlistor räta upp granen, maila, blogga, redigera bilder, sortera kummin, putta ner vinägermammor, lägga de saltade riskorna i blöt, skura golv och stuva undan det syrade chilipulvret, men det blir ingenting alls.
Jag sitter mest med kaffet idag, flera koppar har det blivit och så lyssnar jag på musik, den senaste skivan av Lambchop och går igenom bilderna från odlingsåret. Jag fastnade här och jag blir så otroligt glad. Det har varit ett sådant fantastiskt odlingsår med underbara skördar av i princip allt. Visst har det varit svårt ibland men vi har lyckats ändå. Det har varit massor av intressanta möten med odlingsintresserade och inspirerande människor och det har varit fantastiskt kul att åka land och rike för att tala om det jag älskar att göra, att odla! Jag känner mig verkligen priviligerad!
Här nedan kommer några bilder jag fastnade för idag när jag satt och grejade med dem.
Att få en egen odlingstavla från lilltjejen där hon offrar sin största målarduk för att måla mig och alla mina grönsaker känns otroligt stort!
Trots kålmal och kålfjärilar kunde vi ändå skörda 1 kg stora vitkålshuvuden i augusti och skörda dem på det här skonsamma sättet, att vi skär av eller bryter av huvudet och lämnar skaftet med några blad på i jorden. Efter ytterligare ett par månader kunde vi skörda ca 0.4 kg småhuvuden som växte ut på varje gammal kålplanta. Serieodling på hög nivå och att spara på resurser utan att göra något annat än att skörda skonsamt. Det blir flera sådana här experiment i framtiden!

Att se lillkillen ta sin första tugga av sitt alldeles egna äppelträd ”Ingrid Marie” som han fick för 8 år sedan kändes som en seger och blir en sinnebild för att den som orkar vänta till slut får sin belöning.
Vi byggde ut pallkrageodlingen i skogsträdgården i år. Mest för att vi ville odla mycket mer grönsaker och det blev kanon bra, nu har vi ca 30 dubbelpallkragar. Visst hoppades vi, men vi kunde nog aldrig ana att den skulle bli så vackert som den blev.
Nästan all egenodlad amandine, cecile och cheripotatis hamnade i ugnen och förvandlades till den underbaraste pommesfrites ni kan tänka er. Tillsammans med örtsmör blev det livsfarligt gott.
Att starta odlingspodden med Theres och Sara Bäckmo har varit och är ett spännande, roligt och kreativt arbete. Det ska bli så otroligt kul att äntligen släppa lös den på riktigt den 27 december. Klicka HÄR så kommer du till vår sida.
Vår odlarvän Jon ringde mig tidigt i år och jag lovade att ta hand om tre av hans plantor som blivit lite för stora. När han väl var här så fick vi mer eller mindre en chock! Så här stora Dorset naga chiliplantor får man i februari om man håller 27 grader, gödslar med batguano och använder ljus från en HPS lampa. Plantorna längst fram har vuxit utan belysning i ett fönster och de närmast de lite större plantorna är så som ordinära chiliplantor ser ut i februari hemma hos oss.
Det känns ingenting, sa han.
Årets skörd av tomatillos på takfarmen blev stor och i år fick jag äntligen till den där salsaverde såsen. Jag blev helt beroende! Recept kommer så småningom och fler inlägg om det fantastiska odlingsåret 2016!
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar