Din varukorg är för närvarande tom!
Jäsa tomatfrön – så här gör du

Vi jäser våra tomatfrön, men visst kan man kleta ut sina tomatfrön på ett hushållspapper och riva av dem vid sådd, det är verkligen inte fel även om det ser lite äckligt ut. Men om man vill ha fröna helt rena från fruktköttsrester och dessutom göra dem mer lättförvarade, om man nu tycker att det blir det, kan man jäsa dem i ett glas vatten i ca (10 dagar.) Nytt direktiv är 6 dagar då några odlare fått groddar på sina frön efter den nionde dagen.
Genom jäsningen förlorar fröna sitt geleiga hölje och blir därmed inte så kletiga eller fastnar vid torkning. En del menar att man bör jäsa sina frön för att man på det sättet, genom att det inte finns några fruktköttsrester slipper mögel eller dålig grobarhet vid sådd, något som jag egentligen aldrig märkt någonting av. Andra menar att man bör akta sig för att jäsa tomatfrön eftersom de menar att fröna blir obrukbara av denna långa vistelse i vatten, att de skulle dö av syrebrist. Det har jag heller aldrig märkt någonting av.
När det gäller odling finns det en hel del trollkunskap och bevingade sanningar som genom tillräckligt många upprepningar blir till självklara sanningar, gör inte si eller gör inte så. Ha det i bakhuvudet när någon säger att du ”måste” göra så eller det där kommer ”aldrig” att gå. Hör jag dessa ord ”Måste” eller ”aldrig” brukar jag inte sällan göra tvärtom, så obstinat är jag. Och faktiskt, mycket av det jag sysslar med i odlingsväg idag hade de flesta sagt varit omöjligt att genomföra när jag började odla i min ungdom. Är man bara nyfiken och aldrig ger upp så brukar det gå vägen till slut. Med detta vill jag säga att ni inte behöver jäsa tomatfrön för att lyckas men att de blir lite extra snygga och lättare att hantera efter jäsning.
Har ni likt oss en hel del tomater kvar i skålar inomhus så kan ni länsa dem på frön och skapa ert egna utsäde, vilket jag gjorde idag på mina två favoriter Principe Borghese och Rio. Skulle det vara så att du odlat tomater som är F1 hybrider så kan du inte räkna med att dessa plantor kommer att ge exakt samma slags tomater som den sorten den kommer ifrån men det behöver inte vara fel. Är du nyfiken och vågar ta risken att odla någon okänd sort så kan ju det vara ganska kul. Läs vidare och kika på hur jag gör när jag jäser tomatfrön.

Öpnna toamterna
Först behöver man öppna upp tomaten så att man kommer åt inkråmet där alla kärnorna finns. Just den här sorten är en Brandy wine som jag fick av Uta, en av mina tidigaste odlings-inspiratörer som jag efter många års uppehåll besökte i höstas. Det var fantastiskt kul att träffa henne igen och jag tänkte att den här tomaten skulle få leva vidare hos mig, som en symbol över den odlarglädje hon delat med sig av till mig.


Fiska efter fröna
Men, jag är ganska girig när jag tar egna frön, jag vill ha så många som möjligt så att jag kan ge bort till mina odlarvänner. Så jag skrapar rent i fruktköttet på jakt efter alla frön.

Själva jäsningen
Jag placerar alla frön och fruktkött som innehåller frön i ett glas med vatten och ställer det lite undangömt i ett fönster och glömmer bort det i några dagar. Bli inte förvånade om det kanske blir lite mögel på ytan eller att det bubblar. Möglet kan du pilla bort lite försiktigt och bubbla, det ska det, det ska ju jäsa.

Efter ca 10 dagar är behandlingen klar och det är dags att sila tomatfröna så att de blir rena. Jag häller ur glasetinnehållet i en skål med vatten och häller försiktigt ut det smutsiga vattnet så att inga frön åker ur och fyller på med rent vatten tills allt tomatsnusk är borta och bara fröna och kristallklart vatten återstår.

Nu är tomatfröna rena och jag häller av dem i en sil och låter dem sedan torka i rumstemperatur i ett par dagar. Sedan packar jag dem i papperspåsar och förvarar dem i garderoben tillsammans med alla frön.
/ Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
- Vi sår allt i planteringsjord!Kan man så sina frön i planteringsjord? Eller måste man använda såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor? Behöver man tillsätta vermikulit, pimpsten eller perlit för att det ska… Läs mer: Vi sår allt i planteringsjord!
- Samplantera majs, sockerrör och solrosorVi har fattat tycke för att samplantera tre höga växter tillsammans: majs, solrosor och sockerrör. Växterna skapar en hög, pampig och storslagen djungel som dessutom ger lite insynsskydd. I Tillsammansodlingen råkade det vara… Läs mer: Samplantera majs, sockerrör och solrosor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
11 svar till ”Jäsa tomatfrön – så här gör du”
Hej Johannes!
Jag tänker odla ett tiotal tomatsorter och nästan lika många chilisorter i år. De sorter jag tycker om tänker jag ta frön ifrån. Jag undrar om chansen är stor att de olika sorterna kommer att korsas om de står för nära varandra? Gör du något speciellt för att undvika risken för korspollinering?
Tack för bra pod som du och Sara gör:-)
Mvh Oscar BäckströmHej. Förlåt sent svar. Det kan bli korsningar. Försök pollinera de första frukterna själv förhand och markera dem på något sätt.
Hej. Förlåt sent svar. Det kan bli korsningar. Försök pollinera de första frukterna själv förhand och markera dem på något sätt.
Hej! Jag har för länge sedan lärt mig att man ska stoppa fröna i munnen och suga av "slemmet" runt fröna och sedan spotta ut dem på ett hushållspapper. Då får man enkelt bort det som försvårar groningen. Har ni provat det? Det kan vara lite knepigt då fröna ibland är så pyttesmå. För mig har det fukat även om jag inte är någon storodlare av tomater. Mvh Mia Holm
Nej, det har vi nog inte provat. Men det låter intressant.
Bra inlägg om tomatfröer, men framför allt blir jag så glad över innehållet i andra stycket. Det kan inte upprepas för många gånger att det går att göra på många olika sätt med bra resultat. Jag är nog som du med det, om någon säger "det går inte", "du måste…" eller "den överlever inte" så är det startskottet för tester och nya erfarenheter.
Så sant !
Varför krångla? Vill man få bort det kletiga ytterhöljet är det bara att lägga fröet på en liten bit hushållspapper och sedan klämma lite lätt med ett finger på det så halkar det ur sitt hölje och vips är det färdigt. På några minuter har man fixat sina frön till nästa sådd. Bara att lägga i en påse och spara, antingen på något torrt ställe i rumstemperatur eller i frysen om man vill förvara i flera år.
För att det är kul och för att det blir så snyggt. Man vil ju u vara en snyggodlare och slippa ha frön på ett ”glömt använt toapapper” 🙂
Så gjorde jag tills jag kom på att det är mycket enklare med pappersmetoden. Jag tar gärna genvägar när jag odlar om det går 🙂
Ja det fungerar det med det är väl bara det att jag vill vara lite snyggare i bland och älskar saker som bubblar i glas.
/ Johannes
Lämna ett svar