Nu dimper frökataloger eller fröbeställningar ner i vårt brevinkast titt som tätt, samtidigt har vi mycket egna fröer som samlats i frökuvert och påsar. Så här gör vi när vi sorterar våra frön. Hur gör du?
Det är lätt att samla på sig en massa frön av olika slag. En del har man kanske tagit från egna odlingar, en del har man bytt till sig och en del är nyinköpta för säsongen. Hos oss finns fröpåsar och egenvikta frökuvert nästan överallt i en enda röra kan det verka som. Men så är inte fallet. Även om de ligger lite huller om buller finns där en struktur och en
ordning. Men kanske främst i huvudet. Efter år av odlande och experimenterande av sådder på olika sätt sitter det mesta i ryggmärgen. Men här kommer ett försök att göra det tydligt för er läsare.
Inne eller ute?
Den första sorteringen handlar om att sortera inomhussådder från utomhussådder. Det mesta går att så inomhus på fönsterbrädan eller under växtbelysning. Men långt
ifrån allt går att så utomhus. Av utrymmesskäl är det en god idé att låta allt som tål att gro utomhus få göra det. För att få ett någorlunda hum om växternas behov, behöver man utgå ifrån växternas ursprung dvs var växterna härstammar ifrån för klimat.
Aubergine, chili, majs, zucchini, gurka, ärtor, störbönor är några av de grödor som vi upplever behöver ett ganska varmt klimat för att gro och växa och passar bra att förkultivera inomhus på våren. Tomat har för oss varit en självklar inomhusväxt när det gäller sådd, men förra årets vintersåddsexperiment utomhus visade att de tomatfrön vi sådde faktiskt klarade av kyla. Fler experiment ska göras i vinter för att med säkerhet kunna avgöra ifall tomat får bli medlem i utegänget framöver.
Tidpunkter för sådd
Efter den första sållningen sorteras fröerna efter såtidpunkter. När det gäller inomhussådderna behöver man utgå ifrån när man ska flytta ut dem i växthuset eller när de ska planteras ut på friland, i pallkrage eller i kruka. Av erfarenhet vet vi tex att chili, rotselleri, aubergine och tomat tar ganska lång tid på sig att växa till sig och därför behöver dessa sås tidigt. Medan gurka, zucchini, vintersquash och pumpa växer snabbare och fort blir ganska yviga och kan därför vänta till maj innan de sås. Genom att förkultivera inomhus ger vi växterna ett försprång gentemot om de skulle sås direkt utomhus.
För varje år testar vi lite nya växter som vi sår tidigt utomhus i kallväxthus, drivbänk, plastlådor eller på balkong. Förvånansvärt många visar sig klara ett kallt klimat att starta sitt liv i. Vi brukar dela upp fröna i påsarna och så en del under vintern (vintersådd). Det betyder att byttor med jord förbereds med frön. Snö läggs ovanpå för att kunna fukta jorden och fröna när våren är på gång. På detta sätt påbörjas groningsprocessen precis när klimatet tillåter.
Något år, vid kraftiga väderomslag, har vi dock misslyckats med några sådder, vilket har
gjort att vi alltid har frön kvar att så en omgång till i fall det behövs. Allt som kan sås utomhus vintertid, kan också sås utomhus under våren, när helst man vill. Då vi önskar tidig skörd, sår vi så tidigt det går. Vissa växter skördar vi under våren, medan andra har blivit fina plantor att plantera ut i våra pallkragar eller friland.
För att sprida ut skörd över en lägre tid, kan man med fördel så i omgångar under vår och sommar. Vi brukar så nya omgångar främst av grödor som har kort utvecklingstid. Örter, sallat, ruccola, rädisor och spenat sår vi vid flera tillfällen under en säsong. Kål brukar vi vinterså och sedan sår vi kål vid ett senare tillfälle så att vi får kålskörd även under höst och vinter.
De grödor som vi skördar tidigt kommer således att kunna ge plats till de plantor som ska planteras ut senare under säsongen. På så sätt avlöser grödor varandra i vår odling. Vi kallar detta för serieodling.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar