Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om kompostering
Jag minns än i dag när jag upprättade min kompost. Än i dag finns den kvar, på samma ställe och med ungefär samma innehåll.
När jag i unga år började intressera mig för trädgården blev jag tvungen att anlägga en kompost. Med knaper ekonomi och en stark vilja att åstadkomma underverk i en förfallen trädgård, behövdes en jordfabrik. De var också så att allt ogräs som rensades bort behövde läggas någonstans. Sedan dess har jag komposterat matavfall, trädgårdsrens och skit från skithuset. Det är häftigt med en kompost. Ens liv blir på ett märkbart sätt en del av ett kretslopp. Det jag rensat bort i trädgården, blir till jord som jag sedan odlar nya växter i. Det jag äter upp från trädgården hamnar i toan och därefter i komposten som blir till jord där jag odla ny mat i. Sen går det bara runt, runt, runt.
Jag minns hur jag en gång berättade för Theres att jag flera år tidigare hade hittat en av mina tidigare flickvänners ob fleur- tampong-hölje i kompostjorden som alltså antingen legat i komposthögen i en herrans massa år eller kanske till och med varit och vänt i någon rabatt. Plötsligt tar Theres upp något tygliknande från jorden i ett stenparti och säger: Är det den här du menar?” och skrattar. Nu i skrivandets stund minns jag hur jag faktiskt skrev en låt, där en rad i texten handlade om att tjejens tamponger inte brutits ned. Men min bandkompis Mats som var vår gemensamma bekant, sa bestämt ifrån och hävdade att låtens innehåll var opassande på flera plan.
För mig har det känts viktigt och mycket värdefullt att ha en kompost i närheten av mina odlingar för att dels ha någonstans att göra av trädgårdavfall och dels för att kunna vittja ny jord. Min vän Sara från Skillnadens Trädgård berättar i veckans avsnitt att hon gjorde sig av med sina komposthögar för några år sedan, men nu är sugen på att återupprätta en kompost, men i annan tappning. Mer om våra tankar kring kompostering hör du i spelaren nedan.
Sponsorer i detta avsnitt är Gardenize och Nelson garden. Vill du som företagare vara med och höras i vår podcast Två odlare emellan, är du välkommen att skicka mail till mig johannes@farbrorgron.se.
/ Johannes
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Poddavsnitt om kompostering”
Ett Tips. Brukar måla pallkragarna med överbliven färg och klä dem invändigt med platonmatta som finns att köpa på löpmeter i byggvaruhandeln. detta spar livslängden på pallkragarna.
Lämna ett svar