Visste du att man kan odla ramslök i kruka? Vi har hållit vår ramslök vid liv i flera år i gamla konservburkar. Här berättar vi hur vi får till en riktigt bra ramslöksjord.
I ett samarbete med Hasselfors Garden håller jag på att prova deras nya koncept Jordkompisar. I deras nya sortiment finns småsäckar med jordförbättrande material. Ett av dem är maskgödsel och i detta inlägg kommer jag visa hur jag använder det när jag krukodlar ramslök.
Ramslök i kruka
Jag vet inte hur många hundratals kronor jag har slösat på att köpa torra döda ramslöksfrön. Jag gjorde som de flesta på vårkanten, köpte på mig ett par påsar frön med förhoppningen om att bygga upp ett rikligt bestånd. Tillslut förstod jag att det var fröna det var fel på och inte mig och mina odlingstekniker. Ramslökfrön bör vara färska när de sås och de flesta ramslöksfrön som säljs i fröpåsar är inte det.
Ett mycket enklare sätt att odla ramslök är att köpa färdiga plantor. Det kan man göra på flera olika ställen, tex på handelsträdgårdar, på nätet eller i välsorterade livsmedelsbutiker som har kryddplantor. Det är viktigt att plantorna har rötter.
Vill man odla ramslök i kruka gäller det att försöka efterlikna den jord som ramslök växer vilt i. Den vill ha en lucker, humusrik jord med ett relativt högt ph-värde. Det kan vara knepigt att få till på friland, men i kruka är det lättare.
När man fått tag på plantorna är det viktigt att de kommer ner i krukan så fort som möjligt. Eventuellt kan man förvara plantorna i vatten ett par dagar i halvskugga på tex en balkong eller på en undanskymd plats i trädgården innan du planterar dem. Konservburkarna jag använder rymmer ca 2 – 4 liter och är ca 20-25 cm höga. Att jag använder stora konservburkar beror på att jag tycker att de är så otroligt snygga och att de bara blir snyggare med åren. Se till att din kruka har hål i botten.
Så skapar vi en bra jord till ramslöken:
För att få till en riktigt bra jord till ramslöken blandar vi olika jord- och gödselpreparat i en större hink, innan vi häller det i den tilltänkta krukan. Ramslök uppskattar humusrik jord och därför tar vi hälften av krukans volym med maskgödsel. Det är nog det mest humusrika jordmaterial man kan köpa. Maskgödslet blandas med lika mycket planteringsjord. Det går också bra med jord som man grävt upp från ett friland eller pallkrage.
Till varje liter jordmaterial tillsätter vi ca 0,25 dl stenmjöl eller kalk för att få ph-värdet att höjas i jorden. För att få jorden mer näringsrik tillsätter vi ett par matskedar pelleterat gödsel. Slutligen blandas allt material i hinken innan vi fyller krukan med två tredjedelar. Ramslöksplantorna, placeras i krukan och därefter fyller vi på med resten av jordblandningen, ända upp till kanten så att plantorna står stadigt.
Som alltid när det gäller plantering, är det viktigt att vattna rejält.
Det första året i kruka behöver rötter etablera sig ordentligt och inget större skördande rekommenderas. Under sommaren kommer löken börja blomma och vill det sig väl kommer det bildas frön som du kan ta hand om och så, för att utöka dina ramslöksodling. Under sensommaren kommer bladen vissna ner helt och ramslöken kommer sedan att vila till nästa vår. Förvara din ramslök i halvskugga under odlingsäsongen och gräv ner den, med kruka och allt, någonstans på friland innan vintern kommer. När jorden börjar tina på vårkanten gräver du upp krukan och ställer den i ett växthus eller på ett varmt och skyddat läge. När bladen är stora kan du börja skörda, genom att klippa av de blad du vill använda. 4 stora blad och 30 g smör räcker till ett fantastiskt ramslökssmör.
Maskgödsel
Maskgödsel är 100 % maskbajs från daggmaskar som dessutom är kravmärkt. Gödslet tillför både struktur, svag näring och hjälper till att hålla fukten. Man kan använda maskgödslet utomhus i både pallkragar och krukor men även inomhus till både plantor som senare ska planteras ut eller till krukväxter som lever hela sitt liv i inomhusmiljö. När helst du vill ha in lite mer stuns till en planteringsjord kan du använda maskbajs. Du kan även toppdressa krukor genom att strö ut maskbajset ovanpå.
Johannes Wätterbäck
Hasselfors Gardens maskgödsel som presenteras i detta inlägg
finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.
Lämna ett svar