Din varukorg är för närvarande tom!
11,5 kg kål på en kvadratmeter

Sedan flera år tillbaka tävlar jag med mig själv om att få ut så många kilo huvudkål det bara är möjligt ur en dubbelpallkrage (400 liter). När jag första gången nådde upp till 8 kg blev jag själaglad men nu när gränsen flyttats fram ett par kilo blir till och med jag förvånad.
I veckan skördade jag äntligen årets första spetskålshuvud av sorten Kalibos och jag skördade huvudet skonsamt så att plantan är kvar och ge ytterligare en skörd. Huvudet vägde 1,9 kg. Tänk er 5 spetskålsplantor i en och samma pallkrage! Och att varje kvarlämnad planta även i snitt bildar 0.4 kg minihuvuden. Hur många kilo kål kan man då producera på ca en kvadratmeter? Rätt svar = 11.5 kg! Jag hade faktiskt nöjt mig med 5-8 kg, men 11,5 kg känns ju bara helt fantastiskt.
Marken räcker inte till?
Är det någon annan som kommit i kontakt med alla de där påståendena att odlingsmarken inte räcker till för att mätta jordens befolkning? Då känns det ju extra kul att berätta att just denna pallkrage där detta huvud vuxit och där hennes kompisar fortfarande står, befinner sig utanför vårt hyreshus på en plats det aldrig varit tänkt att man skulle odla grönsaker. Sätt på dig ett par stadsodlarglasögon nästa gång ni går igenom en medelstor svensk stad. Jag lovar att du kommer upptäcka mer potentiell odlingsmark än du vågat hoppats på.
4 faktorer
Jag vill verkligen inte hetsa och på något sätt sporra er till att tävla mot er själva eller varandra i skördevikt. Det viktigaste är ju inte hur stor skörden är utan glädjen i att odla och äta sin egen mat! Det jag däremot vill göra är att upplysa och inspirera till hur mycket mat man faktiskt kan producera på endast ca 1 kvadratmeter utan att ens täckodla med gräsklipp. Att det är möjligt beror på 4 faktorer.
1 Man odlar tätt.
2 Man gödslar generöst.
3 Man vattnar rikligt.
4 Man skördar skonsamt.
Mer kan ni läsa i vårt inlägg ”Så skördar du huvudkål”
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”11,5 kg kål på en kvadratmeter”
Wow.
Har aldrig lyckats med kål 😕
Hur många plantor i en pallkrage kan man ha?
Sår du tidigt direkt på odlingsplatse? Eller driver upp inne ?
Nyfiken på förberedelserna…
I år har jag börjat med bokashi och har höga förväntningar 🤗Oj, det vara många frågor, i vår nästa bok som redan nu går att förbestsälla finns alla svar på dina frågor. Du kan också använda sökrutan här på sidan och skriva in tex pallkrage, kål, vinterså och vintersådd. Jag tycker alltid att man ska ha tätare än vad man tror och mer gödsel än vad man kan ana. ca 5 plantor är lagom men läs om att skörda skonsamt också och blir du premiumläsare kan du läsa mer om bokashi och den religösa aspekten av denna teknik.
Odla kallt: https://farbrorgron.se/odla-kallt-aterigen-pa-bokus-forstaplats-tack// Johannes
Lämna ett svar