Din varukorg är för närvarande tom!
Vad skördar vi i december ?

Genom åren Jag har tagit för vana att lämna kvar en del grödor ute i trädgården för att skörda under vintern. Dels för att vi har dåligt med bra lagringsutrymmen men också för att det är så underbart gott att kunna skörda färska grönsaker direkt från trädgården, om man nu vet var man har dem? Som ni ser på bilden nedanför så spelar det inte så stor roll den här årstiden om man har skrivit namnlappar vid sina grönsaker.

Så här såg samma kål som på bilden ovanför ut en morgon i brandgult oktoberljus. Bilden är helt oredigerad och det som ser ut som vatten är små isdroppar. Den här plantan har verkligen prytt vår trädgård i år och jag har gått mängder av extravarv för att beskåda denna skönhet. Jag är så glad att jag kunde skörda den i veckan innan rådjur och harar tog den. Tänk på att huvudkål oftast klappar ihop efter januari, de är inte alls lika lagringståliga utomhus som grönkål och brysselkål. Men ändå, januari är väl ändå fantastiskt bra eller vad säger du?


Jag fick bege mig in i tamburen och värma handen på elementet och leta efter handskar innan det var dags att vränga loss kålen och som den satt! Kålen var supersvår att få av, i minusgrader verkar själva kålstocken bli som armerad av is. Ett tips, ta gärna med er en mindre såg eller machete när ni ska skörda kål under vintern.

Så här ser tillsammansodlingens vackraste kål ut idag och god var den också. Den hade en härlig sötma som gjorde att jag råkade äta upp några av de yttre bladen på väg in till spisen. Det här är extremt klimatsmart mat, odlad 18 meter från porten och dessutom sådd i kallväxthuset i februari 2 m från den finala växtplatsen utan tillskottsbelysning.
Tänk vad förnedrande det skulle vara om våra kålhuvuden bara var värda 4.50 per kilo efter allt arbete vi lagt ner! Mat är alldeles för billigt med tanke på hur mycket omsorg och arbete som ligger bakom det vi äter. Och vill vi njuta mer av vår mat ska vi odla den själv och suga i oss glädjen och fascinationen att gå från att vara en konsument till en producent att gå från att vara passiv till att vara aktiv.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Vad skördar vi i december ?”
Roligt inlägg. Skrattade gott åt dina beskrivningar av kalla händer (hand!) och macheten. Bara för jag känner igen mig. Man tror det ska gå lite snabbt och lullar ut i T-shirt och gummistövlar och håller på att frysa ihjäl när man står där och stöter på minsta patrull,
Lämna ett svar