Surdegsbakelse

Surdegsbakelse med smultron och jordgubb, eller pannkakstårta petit med vaniljgrädde, jordgubb & rabarbersylt och styckfrysta smultron. Den här efterätten tar inte ens 10 minuter att slänga ihop, förutsatt att man har hemlagad jordgubb & rabarbersylt, styckfrysta smultron och en peppad vetesurdeg i bakfickan.
De finaste smörstekta surdegsplättarna får du om den peppade surdegen inte är alltför fast utan ganska rinning. Är den väldigt tjock så puffar de upp och blir ganska stora (vilket passar ypperligt till glass och sirap). De här plättarna vill man inte ha mer en 3-4mm tjocka.

Ingredienser till 4 bakelser
Peppad vetesurdeg, ca 2-3 dl
Jordgubb & rabarbersylt
Några styckfrysta smultron
Vaniljstång i pulverform ca 1/2 tsk
1dl grädde
1/2 tsk socker till grädden
1 klick smör
1 skvätt rapsolja

Gör så här: Stek åtta stycken surdegsplättar i smör och rapsolja så att de blir lagom knapriga (inte för hårt). Låt dem svalna och vispa grädden. Häll över jordgubb & rabarberssylt på den nedre av bakelsens plätt. Bre på grädden ovanpå sylten, lägg på den översta plätten och toppa med några styckfrysta smultron.

Peppad surdeg?

När jag bestämmer mig för att baka eller steka surdeg och jag bestämmer mig oftast att baka en dag framåt. Så tar jag fram surdegsgrunden dagen innan, matar den och låter den stå framme i rumstemperatur över natten. Har allt gått som det ska så har den svällt upp, är massor med hål i den och är trådig och luftig. Perfekt alltså! Det är surdegsgrunden jag steker i smör och njuter med sirap och glass kolla in receptet på smörstekt surdeg.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW