Surdegsbakelse

Den här efterrätten tar inte ens 10 minuter att slänga ihop, förutsatt att man har hemlagad jordgubb och rabarbersylt, styckfrysta smultron och en peppad vetesurdeg i bakfickan.

De finaste smörstekta surdegsplättarna får du om den peppade surdegen inte är alltför fast utan ganska rinning. Är den väldigt tjock så puffar de upp och blir ganska stora (vilket passar ypperligt till glass och sirap). De här plättarna vill man inte ha mer en 3-4mm tjocka.

Ingredienser till 4 bakelser

  • Peppad vetesurdeg, ca 2-3 dl
  • Jordgubb & rabarbersylt
  • Några styckfrysta smultron
  • Vaniljstång i pulverform ca 1/2 tsk
  • 1dl grädde
  • 1/2 tsk socker till grädden
  • 1 klick smör
  • 1 skvätt rapsolja

Gör så här: Stek åtta stycken surdegsplättar i smör och rapsolja så att de blir lagom knapriga (inte för hårt). Låt dem svalna och vispa grädden. Häll över jordgubb & rabarberssylt på den nedre av bakelsens plätt. Bre på grädden ovanpå sylten, lägg på den översta plätten och toppa med några styckfrysta smultron.

Peppad surdeg?

När jag bestämmer mig för att baka eller steka surdeg och jag bestämmer mig oftast att baka en dag framåt. Så tar jag fram surdegsgrunden dagen innan, matar den och låter den stå framme i rumstemperatur över natten. Har allt gått som det ska så har den svällt upp, är massor med hål i den och är trådig och luftig. Perfekt alltså! Det är surdegsgrunden jag steker i smör och njuter med sirap och glass kolla in receptet på smörstekt surdeg.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *