Din varukorg är för närvarande tom!
SABO kom på besök
I slutet av maj besökte SABO vår tillsammansodling på Jakobsbergsgatan, guidade av Mimers egna trädgårdsmästare Inga Nilsson. Karolina i 41 A och jag i 41 B var hemma och tog emot dem. Jättekul att få visa upp våra odlingar och berätta om hur vi gått tillväga och vad det betytt för oss som bor här. Vi odlar jättemycket både på friland, i odlingslådor, i odlingsbänkar och i vår belysningsutrustade källare. Men det som förutom odlingarna är som mest påtagligt är att vi kommit varandra så mycket närmare och har en fantastisk härlig stämning i vårt hus. Odlandet har verkligen öppnat dörren för så mycket annat. Tidigare sa vi hej till varandra i tvättstugan och vid bilarna. Nu springer alla barn omkring på gården och leker. Den äldsta 11 år och den yngsta snart 3 . Glasspaketen och bullpåsarna tar slut mycket fortare nu för tiden, någon hämtar såpbubblor en annan kommer på trambil och mammor och pappor ligger på knän i landen. Om det är något som jag skulle vilja förmedla till alla Sveriges bostadsbolag och bostadsrättsföreningar så är det: Se till att de som bor tillsammans också kan skapa något kreativt tillsammans och var rädda om de gröna områderna. Oavsett vilka politiska beslut eller regeringar vi har så kan människor tillsammans där de bor skapa ett samhälle där fler vill bo och kan trivas. Integration handlar inte bara om att människor från olika kulturer ska mötas utan att människor oavsett olika kulturer får en chans att mötas. Vi har fått den chansen genom odlandet, genom att producera vår egen mat. Vi har aldrig haft det så bra som nu.
Se mer utifrån Mimers perspektiv på vår tillsammansodling på Jakobsbergsgatan. Klicka här
Våra senaste inlägg
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”SABO kom på besök”
Gillar din blogg väldigt mycket, men jag undrar om du inte kunde skriva lite mer om den här sociala biten. Hur fungerar det egentligen när alla odlar tillsammans och skall dela på skörden? Hur undviker man att en familj norpar åt sig allt nytt, och hur fördelar man arbetet på ett rättvist sätt så att alla får det de förtjänat, så att säga? Eller är det inget problem överhuvudtaget? Kommer folk överrens helt sponant?
Jag är uppriktigt nyfiken, för det känns som att det så ofta är tjafs mellan grannar och jag är lite rädd för att ens försöka ett sådant här projekt av rädsla för att alla skall bli ovänner istället.
Dina kommentarer och erfarenheter vore jätteintressanta!
Hej Jess Tack:). Du ställer bra frågor och jag ska försöka besvara dem. För det första så är vi bara 6 familjer i ett hyreshus, det underlättar vid kommunikation, delegering och diskussioner. Men jag har kontakt med en annan stadsodling där det funkar trots att de är närmare 100 personer. Eftersom jag/ Johannes är själva motorn i det här projektet och har längst odlingserfarenhet så har jag givit mig själv ansvaret att sköta komunikationen med alla grannar. Kommunikation och tydlighet är verkligen superviktigt! Förra året sköttes det mesta via mail och sms och då och då med lappar i våra två trappuppgångar. Iår har vi lagt tonvikten med att komunicera via lappar i trappuppgången. Det verkar som att det är det snabbaste och mest exakta sättet att komunicera. Där skriver vi, Theres och jag alla saker som behöver göras samt lite information och sedan får var och en ta tag i det de tycker passar just dem. Måga frågar också mig och Theres om hur vi ska gå tillväga när vi är ute och jobbar. Skördarna har funkat bra, vi bestämmer på hösten vad vi ska satsa på att odla nästkommande säsong eller jag har massor med förslag och så tar vi de sorterna som vi alla är överenns om. Vissa sorter skördar vi var och en för sig och det funkar bra. Ibland som förra året skördade jag tomater och bönor och portionerade ut till alla hushåll så vi fick lika mycket. Samtiigt är det ju som så att om någon inte är med och odlar och grejar så räknar vi med att de inte är intresserade av skörden. Men genom lapparna i trappan görs det möjligt för att alla ska kunna vara delaktiga utifrån sina behov och intressen. Iår ska vi göra lappar vi sätter direkt ute i odlingen när det är dags att skörda och vad man ska tänka på.
Så spännande! Har ni en gemensam budget också, för fröer, pallkragar, jord, täckväv etc? Kanske kan ni utveckla lapparna i trapphuset genom en griffeltavla eller whiteboard så blir det mer flervägskommunikation?
Jag tycker att idén med en tillsammansodling är jätteinspirerande!
Vi bor i ett kommunalt hyrebolag, Mimer, som uppmuntrar sina hyresgäster att själva ta hand om trådgården. Deras underbara trädgårdsmästare brukar vara med på våra möten och höra våra planer och är med i våra diskussioner. Hittills har vi fått det mesta betalt av Gröna Mimer. Det är alltså Gröna Mimer som gett oss förutsättningarna med både mark och material. Utöver det har vi genom vår blogg fått sponsring från bla trädgårdsföretag. En viss del av det har vi i vår tillsammans odling. Vi, hyresgäster, har inte behövt lägga ner några pengar på detta, utan bara engagemang och tid. Helt fantastiskt!
Har glömt att gå tillbaka och kolla, men nu kom jag ihåg det. Tack för dina svar, fantastiskt att det fungerar!
Lämna ett svar