Din varukorg är för närvarande tom!
Rosettkål med Saint Agur

Det här är ett av mina färska och egenodlade lunchtillbehör mitt i vintern. Rosettkålen Atum Star, blomsterkål eller flower sprout som den också kallas, är en underbart läcker grönsak som ger skörd under de kallaste månaderna.
I februari är de flesta grönsaker redan skördade, begravda i snön eller ligger förseglade i jorden med ett lock av tjäle. Rosettkålen står dock stolt kvar med sina stockar i trädgårdslanden och pockar på uppmärksamhet. Det är meningen att den här växten ska stå kvar då dess stora skördeperiod ligger mellan november och mars. Rosettkål är som en variant av brysselkål men med mycket mindre beska och med ett utseende som får de flesta att tappa hakan. Gröna öppna huvuden med blågröna och purpurfärgade inslag. Typ några snäpp vackrare än vanlig brysselkål.

Skördas sent och efter behov
Jag skördar rosettkålen löpande vartefter jag använder den i köket. Oftast förvarar jag dem i en ask eller i en papperspåse i kylen och skördar därifrån under ca en vecka. När man skördar grönsaker i minusgrader är det en god idé att stoppa in dem i kylskåpet direkt när man kommit in med dem. Frysta grönsaker bör alltid tinas långsamt.

Knaperstekt rosettkål med Saint Agur créme
Ingredienser
- Ett gäng rosettkålshuvuden
- Rapsolja
- salt
- Gräddfil
- En ost av sorten Saint Agur
Gör så här: Blanda 2 delar gräddfil med 1 del ost och ev lite salt. Mosa med en gaffel så att de blandas väl. Skär rosettkålen mitt itu. Sätt på en stekpanna på den näst högsta värmen och lägg rosettkål halvorna med snittytan nedåt och låt dem bli knapriga och få färg. Vänd sedan halvorna och låt dem stekas på dess buskiga yta en stund. Båda sidorna ska saltas. När du anser att de halva buketterna är klara stjälper du upp dem på en tallrik och njuter dem tillsammans med Saint agurdippen. Det här är så lyxigt gott och snittytan på kålen blir oftast chipsknapriga och dess brända smak ihop med mögelostens fylliga aromer får tungan att dansa efter mer.
Rosettkål är verkligen ett bra exempel på en gröda vi odlar för dess underbara smak. Man kan även köpa dessa rosettkålsbuketter i välsorterade livsmedelsaffärer. Men ärligt, är inte det hemodlade att föredra då ens egen ansträngning ger en smak köpegrönsaker aldrig kan ge?
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Rosettkål med Saint Agur”
Var hittar du rosettkålfrö?
Weibulls har och även Nelson, men då under namnet blomsterkål.
Lämna ett svar