Din varukorg är för närvarande tom!
Örtbröd med en massa kryddgrönt

Vi älskar egna kryddor. Vi odlar dem i mängder och varje sommar brukar vi skörda för att kunna frysa in kryddväxterna. Glasburkar fylls med tex hackad dill, persilja, gräslök eller hela blad av basilika. Några burkar får en blandning av olika växter. Oftast använder vi innehållet i brukarna till olika maträtter och såser, men det är fantastiskt gott att blanda i en bröddeg och göra sitt eget örtbröd. Bilden ovan är tagen i vintras då vi ville rensa i frysen då vi hade halvtomma örtburkar som tog en massa plats. Nu har vi färska kryddor i odlingen som vi kan baka med i stället. I bullarna brukar vi blanda ner basilika, dill, persilja, timjan och vinterkyndel. Man kan blanda vilka örter som helst som man gillar. Även torkade kryddor blir goda i brödet.
Örtbröd
Ingredienser till 16 små bullar
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1/2 tsk salt, gärna örtsalt
- 2-3 msk olivolja eller rapsolja, gärna smaksatt
- 1 näve färska, frysta eller torkade kryddväxter tex oregano, basilika, persilja, dill, vinterkyndel, timjan mm
- 6 dl vetemjöl till degen och 1 dl till utbakning
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen löst sig. Häll i salt, olja och finhackat kryddgrönt. Blanda i mjölet och rör till en deg. Låt den vara lite kletig. Jäs under kökshandduk i ca 60 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.
Efter jäsningen delas degen i 16 delar och formas till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa ytterligare en kvart.
Grädda bullarna i ugnen tills de får en lite gyllenbrun yta.
Tomat- och fetasallad
Efter en resa i Grekland blev barnen överförtjusta i en sallad gjord på tomat och fetaost. Till varje frukost åt de salladen på sitt frukostbröd.
Ingredienser
- tomat
- fetaost
- torkad oregano
- olivolja
- örtsalt eller vanligt salt
Gör så här: Skär tomat och fetaost i tärningar. Lägg i en skål. Smula över oregano och strö över örtsalt/salt och häll i en sätt olivolja. Rör runt så att allt blandas. Låt stå en stund i rumstemperatur innan servering. Fördela salladen jämnt på brödet och ringa lite av oljan över så att det kommer ner i brödet.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar