Kombucha

Kombucha av Farbror Grön
Kombucha, bryggd på ekologiskt Darjelingte ”Arya second flush” från Natmulls.
Kombucha är en syrlig dryck man gör på ekologiskt te och socker med hjälp av en sk ”Kombuchasvamp”. Nu har vi börjat göra vi egna dryck.
Vi bestämde redan i våras att när hösten kommer och vi har lite mer tid att stå inne och experimentera, så ska vi testa att brygga/fermentera denna bryggd. Min vän Margareta hann före med att beställa en sådan svamp och erbjöd mig i början av oktober en svampbebis så att vi kunde komma igång. Å ni må tro att det är gott. Johannes och Tora blev galna i drycken och på en dag var den första litern uppdrucken. Jag förstår alla som tycker att det verkar suspekt och att det ser lite snuskigt ut. Det var också vår första reaktion. Dricka svampdryck! Men om man tänker efter så är många av våra förädlade livsmedel ett resultat av processer där olika organismer förädlat råvarorna. Vad vore bröd utan jäst eller surdeg? Vinäger utan sin vinägermamma? Mögelostarna utan sitt mögel? Den syrade gurkan utan mjölsyrabakterier? Öl utan jäst? Thempen utan sin svamp och det svarta teet om det inte hade jäst ett tag?
Vår andra bryggd. Den till vänster är samma Darjelingte som första gången vi bryggde kombucha och den till höger är bryggd på ”Silver bullet” second flush också den från Nathmulls. Tack Magdalena för teerna du gav oss. Verkligen underbara.
Att göra kombucha.
Ingredienser
1 kombuchasvamp (bebissvamp) och ca 1dl kombuchadryck Här kan man köpa sig en svamp.
100g vitt socker
1liter vatten
2 msk ekologiskt grönt, vitt eller svart te
1 burk med vid öppning, ej metall
Gör så här: Koka upp vattnet, tillsätt 2 msk te och låt dra i 15 min. Sila av och tillsätt sockret och låt svalna till rumstmperatur. Häll, lägg i kombuchasvampen och ca 1dl från tidigare bryggd, knyt en duk/ nät över öppningen, förvara på en lite varmare plats i hemmet tex ovanpå kylskåpet i ca 7-14 dagar, sila av och förvara svalt.
Det bildats också oftast en ny svamp vid varje bryggning som sedan oftast lägger sig tätt intill den gamla svampen. Den gamla svampen tar inte slut, dör inte utan kan användas om och om igen.  Första gången vi bryggde kombucha så silade vi av svamparna efter 10 dagar. Så här i efterhand då jag läst på i boken ”Kombucha miracle fungus” så antar jag att den borde stått i någon dag till då den var ganska söt. Men oj så god den var. Som ett citronigt iste.
För tillfället brygger inte vi kombucha. Är du i behov av en svamp så kontakta Forsnäs hemman Klicka HÄR så kommer ni direkt till deras härliga sida.

 

25 Comments

    1. Hej Camilla!
      Har du fortfarande svampar kvar?
      Vad har du för pris?
      Kan du skicka i så fall? Jag bor i växjö
      Vänliga hälsningar Lena

    2. Hej!
      Svampar finns men jag har ingen koll på hur det går att skicka svampen eftersom den bör ha rumstemperatur för att leva. Kom gärna med förslag. Jag tar inte betalt för svamparna men om de ska skickas behöver jag ta betalt för frakten.
      Dessvärre vet jag som sagt inte om de överlever en transport.
      Kanske någon vet hur man går tillväga en sån gång.
      Vänligen Camilla

    1. Hej!
      Svampar finns men jag har ingen koll på hur det går att skicka svampen eftersom den bör ha rumstemperatur för att leva. Kom gärna med förslag. Jag tar inte betalt för svamparna men om de ska skickas behöver jag ta betalt för frakten.
      Dessvärre vet jag som sagt inte om de överlever en transport.
      Kanske någon vet hur man går tillväga en sån gång.
      Vänligen Camilla

  1. Hej igen �� jag vet inte hur ömtåliga svamparna är, men verkligen sugen på att testa denna. Tror du det går att skickas i en burk, med tidningspapper som "täcke". Tror du på det testar jag jättegärna ��

    1. Hej Lena
      Jag är absolut villig att prova om det går. Ska göra mitt bästa för att svampen ska klara resan till dig. Om jag åker och lämnar in den till postbudet så slipper den iaf ligga ute i en postlåda innan den far iväg. Sen är det bara att hoppas att resten av resan inte resulterar i långa och kalla stopp.
      Skicka mig dina adressuppgifter plus mailadress så fixar jag det 🙂
      Min mail är c.wengelin@gmail.com

      Vänligen Camilla

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 9 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW