Äppeltiramisu med kanel och muscavadosocker

Våra allra bästa efterrätter är äppelpaj och tiramisu. Att kombinera dessa smaker blev en fantastisk smakupplevelse.

Ingredienser
3-4 dl äppeljos eller äppelmust
225 g mascarponeost
2 ägg
4 msk muscavadosocker
2 tsk malenkanel
2-4 dl äppelkompott
6-12 savoiardikex
2-3 msk marsalavin/ calvados, konjak, äppeljos eller något annat gott

Ingredienser till äppelkompotten
1 kanelstång delad i tre på längden
6 medelstora äpplen, skalade och fint klyftade.
1/2 tsk malen bourbonvanilj
4-6 msk muscavadosocker
1 skvätt vatten

Gör så här: Koka äppelklyftorna i vattnet, sockret, vaniljen och kanelen tills de blir mjuka och går sönder. Koka seedan bort vattnet så att kompotten blir fast och inte för rinnig. Låt svalna.

Dela sedan äggen och lägg gulor och vitor i skilda byttor. Vispa gulorna med sockret så pösigt du kan. Tillsätt marsalavinet, spriten eller josen och mascarponeosten och kör vispen på lägsta varvtal så att de bara blandar sig. Vispa därefter vitorna till ett så fast skum du bara kan och vänd varsamt ner skummet i den blandningen och blanda försiktigt. Doppa savoiardikexen ett efter ett i äppeljosen så att de inte blir för blöta. Varva sedan efter plats, tycke och smak savoiardikex, smet och äppelkompott på uppläggningsfat eller skålar. Pudra sedan ett lager kanel ovanpå och ställ in desserten i kylen. Gör du den dagen innan så den verkligen får stå och dra så smakar den ännu godare, men den funkar att äta ganska omgående också. Men låt den stå i kylen en timme eller två. De äppeljosindränkta savoiardikexen ger denna efterätt en läskande karraktär.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW