Kanske har du haft dem i din odling redan i år och tagit vara på dem – vitlöksbulbiller! Vissa vitlökssorter bildar nämligen bulbiller i toppen på plantorna, som små minivitlökskluster och dessa går att plantera!
Ormvitlök kallas de ofta för när de är färska och någon gång i juli brukar de ge sig till känna hos oss. Först en liten topp, likt en minimaräng, längst upp på stjälken som sedan snurrar till det för sig. Man brukar säga att man bör ta bort dem på ett ganska tidigt stadie för att klyftorna i jorden ska bli så stora som möjligt. I detta färska och omogna tillstånd brukar vi klippa av dem och använda dem som ett uppskattat tillbehör till våra grillmiddagar, se bild längst ner. Det man kan göra är att är hastigt steka dem med lite olja och salt och vips har de blivit små delikatesser.
Spara några ormvitlökar
Några ormvitlökar brukar vi se till att spara på vitlöksplantorna varje år, så att de kan bli vitlöksbulbiller. Som mogen och torr är de skimrande topparna proppfulla med små minivitlökar som bara väntar på att få komma i god jord. Precis som med vitlök som ska ätas eller sparas till utsäde vill även dessa minivitlökar leva i rumstemperatur för att kunna hålla länge.
Vitlökens ”naturliga resa”?
Somliga säger att resan mot en stor fullmatad vitlök kan börja från vitlöksbulbillernas pyttesmå klyftor. Vi har aldrig haft tålamod eller för den delen plats att göra hela den resan. Det vi kan göra är att starta upp den första resan, att få dem att gro, för att sedan äta upp dem.
För att veta hur man ska så eller plantera växter är det bra att studera hur de beter sig i det fria. Skördar man inte vitlökarna och låter de stå kvar i jorden, lossnar klyftorna i jorden så småningom från vitlöksknölen i marken och det bildas ett gäng små vitlökar att skörda nästkommande år.
Vitlöksulbillerna i toppen kommer så småningom, när blasten tillslut ger med sig av väder och vind, falla till marken och förhoppningsvis slå rot. Man skulle utan att överdriva, påstå att överlevnadsinstinkten för vitlöken är stor. Dels kan den föröka sig genom att dela sig och dessutom genom sina miniklyftor, bulbiller uppe i toppen, som faller till marken. Det sistnämnda kan vi simulera så att vi kan skörda blast av vitlökar antingen under vintern eller senare fram i vår. Vitlöksblast liknar gräslök, men smakar mild vitlök.
Inomhus eller utomhus
Det man kan välja på när man vill plantera vitlöksbulbiller är på vilken plats man vill att de ska växa på och när du tänker dig att du vill skörda dem. Planterar du dem inomhus under växtbelysning kan du skörda ganska snart, ca 1 – 2 månader efter plantering.
Planterar man dem utomhus blir det skörden till våren. För utomhussådd rekommenderar vi att man sår bulbillerna mellan oktober-december. Gärna på ett ställe som är utmärkt så att det blir lätt att hitta dem på vårkanten. För säkerhetsskull brukar vi plantera de små miniklyftorna i grönsaksaskar modell större tex vindruvsaskar, för att sedan jordslå ( se faktaruta) dem i ett friland eller i pallkrage i marknivå. Då vet vi var vi har dem och kan senare på våren, när det tittar upp strån, lyfta upp hela asken och tex ställa på ett odlingsbord i växthuset eller nära vår ytterdörr.
Så fort blasten har börjat växa upp kan man börja skörda. Vi klipper av det vi vill ha och låter blasten växa vidare. Det är verkligen underbart att kunna skörda närodlat vitlöksgräs. Gräset, eller blasten, passar varhelst man vill ha in mild vitlökssmak och lite grönt. Godast blir den i färskt skick, klippt i småbitar.
Jordslå krukor
Om man har plantor i krukor när vintern börjar närma sig är det bra att jordslå krukorna. Det betyder att man gräver ner krukorna på friland eller i en pallkrage. På så vis förhindrar man att plantorna dör under vintern. På våren kan man sedan gräva upp krukorna och plantera plantorna på vald plats.
Får du ihop riktigt mycket vitlöksgräs kan du unna dig att göra ett eget grönt vitlökssalt. Man kan då följa vårt vanliga örtssaltsrecept, men anpassa det efter den skörd man har. Vid små mängder kan man mortla för hand.
Lästips: Årets produktion av örtsalt.
Så här ser vitlöksbulbiller ut när de skördas färska under sommaren och steks. Fantastiskt delikata att steka i lite olja med några nypor flingsalt. Mer än så behöver man inte göra. Så nästa säsong, om du inte testat att äta dem än, unna dig ett gäng men ta inte alla. Man vill ju kunna odla de små miniklyftorna så att man kan skörda eget vitlöksgräs.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar