Din varukorg är för närvarande tom!
Vitlök- skörda vid två olika tidpunkter
Vitlöken är kungen av lökar och den lök som är lättast att bli självförsörjande på om man gödslar och förvarar den rätt. Nu i dagarna är det dags att ge dem den första gödselvattningen
Har ni också upptäckt hur fantastisk denna gröda är och hur relativt lätt den är att odla?
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om hur vi skördar vitlök. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet, klyftan eller sticklingen och tills att grödan hamnar i din mun.
Skörd
Du kan skörda vitlök från juli till augusti. Vill du njuta av färsk vitlök när stjälkarna är gröna kan du börja skörda redan i maj-juni. Om du vill skörda för lagring bör skörden ske mellan den 10 juli och 1 augusti. Låt då vitlökarna torka på en solig och luftig plats i rumstemperatur. Tar du upp dem för sent finns det risk att skalet från klyftorna har släppt och vitlöken får sämre lagringsegenskaper. För att få en större lök sägs det att man ska knäcka stjälkarna några centimeter ovanför jordytan. Vi har dock aldrig märkt någon skillnad mellan lök som torkat självmant eller knäckts.
Ett varningens ord! Börjar man skörda vitlökarna tidigt för att njuta dem som vårprimörer är det lätt att man inte kan sluta, det är helt enkelt för gott. Ta det i beräkningen om du har dessa tendenser och plantera fler klyftor! Har du vitlökar kvar som du ännu inte fått ner i jorden innan tjälen kom så kan du lägga klyftorna på jordytan tillsammans med lite pelleterat hönsgödsel eller det gödsel du råkar ha hemma. Lägg sedan på ett ca 10 cm tjockt lager jord, det kan vara planteringsjord på säck, kompostjord eller någon annan jord. Har du tur klarar de denna behandling och du har ett gäng härliga lökar som du kan skörda under april-maj som primörer. Om du inte skördar dem då utan låter de stå kvar till juli och jorden där de växer är näringsrik så kan de bli minst lika fina som de du planterat tidigare under hösten. Vad gör du allra helst med vitlök och vad drömmer du om att göra?

Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Vitlök- skörda vid två olika tidpunkter”
Med vad gödslar du vitlöken i april? Funkar det med hönsgödsel upplöst i vatten?
Godast är vitlöken för sig själv som sallad: hackar upp den färska löken samt blast och blandar i ättika/olja. Gott till kött
Lämna ett svar