Vinterså perenner till blomsterrabatterna

Tjoho, nu är det hög tid att öppna fröpåsarna med perenner. Att vinterså perenner ger den perfekta starten för de fleråriga prydnadsväxterna som ska ge fägring i våra rabatter.

Varje år sår vi ett gäng olika perenner. Det kan vara spännande nya sorter vi köpt från en fröfirma eller fröer vi tagit själva från överblommande perenner i våra trädgårdar eller i någon annan trädgård.

Vad är en perenn?

I rabatter är det vanligt att man planterar fleråriga växter som kan växa år ut och år in på samma plats. Dessa fleråriga växter är perenna, dvs fleråriga. Har man en bra jord kan vissa växter fordas i decennier, men är jorden mycket näringsfattig kanske livet blir mycket kortare för växterna. Om man inte vet vad man har i sin rabatt (om man tex precis flyttat till en trädgård) kan man under våren se vad som tittar upp, var då varsam och låt livet ha sin gång. Lökväxter som snödroppar, scilla, krokus, tulpaner, narcisser mm kan ses som fleråriga. Men egentligen är de ettåriga, dvs de blommar en gång utifrån sin lök. Därefter får de en sidolök som blommar nästkommande år. Lökväxter kan också föröka sig med frön.

I gruppen perenna växter ingår vanligen inte lökväxter, trots att de kan komma år efter år. Ingår gör däremot växter som årligen växer vidare efter en vintervila. Vintervilan görs i roten hos en perenn och under hösten vissnar de örtartade växtdelarna. Under våren växer nya blad och stjälkar upp ur jorden. Det finns också andra växter som är fleråriga, med vedartade (barkliknande) stjälkar. Dessa räknas inte som perenner, utan ingår i gruppen vedartade växter.

Vårt timmerhus med frodiga stenpartier med mängder med perenner.

Perenner i våra trädgårdar

I våra rabatter och stenpartier har vi mängder med perenner. Redan innan vi tog oss an trädgårdarna fanns perenner planterade. Johannes mamma hade planterat sina favoriter i Skogsträdgården och andra hyresgäster eller hyresbolag hade planterat gångbara perenner vid Tillsammansodlingen. Allteftersom vi blivit mer intresserad av trädgårdarna, har vi berikat dem med våra perenner som vi odlat upp från frö, bytt till oss eller köpt. Det har blivit en mängd olika arter och sorter.

Odla egna perenner

Vi odlar ettåriga (anueller), tvååringar (bieneller) och fleråringar (perenner) och alla är lika roliga att odla och bidrar alla till en vacker helhet i våra rabatter. Men de perenna växterna har vi satsat lite extra på eftersom de utgör själva stommen i trädgården. Dessutom kan de stå helt för sig själva. Med det menar vi att om det finns en mängd perenner som årligen kan förgrönskar en rabatt, så behövs inget mer. Ettåriga växter som sommarblommor brukar vi ser mer som extravagansa smycken som kan bryta av och ge trädgården en extra färg eller formklick under en säsong. Med sommarblommor kan man också med lite godare samvete klippa av blomster till buketter. Med de perenna växterna känns det lite mer som att man knycker blommor från växter man investerat mycket tid och kärlek i.

När man väl börjat odla sina egna perenner öppnar sig en helt ny värld. Det är nämligen en mäktig känsla att kunna välja och vraka bland spännande fröer till vackra växter och därefter driva upp plantor på egen hand. Det tar lite tid innan plantorna är kraftiga och stora, men när de väl är där så kommer det kunna förgylla rabatterna under lång tid.

Lästips: Perenners växtsätt och hur jag rensar rabatterna på våren

Vinterså perenner och stratifiera

De perenner som blommar, blommar under vår, sommar eller höst. Om en pollinering sker utvecklas frön. Under hösten brukar fröna vara torra. Vill man samla egna frön tar man dem på höstkanten, men låter man fröna vara kvar, kommer de flesta frön hamna på marken tillslut. Vissa fröstänglar släpper fröna väldigt lätt, medan andra håller hårdare tag i sina frön.

De frön som hamnar på marken får ligga där genom höstregnet och vinterns temperaturväxlingar. På våren kan man sedan se småplantor växa fram. När man vintersår härmar man naturens sätt, men gör det lite mer tillrättalagd. En del växter måste stratifieras för att överhuvudtaget gro. Det betyder att fröna måste bli utsatta för köldperioder och gärna omväxlande varmt och kallt. Primula är en sådan växt som måste köldbehandlas och det var genom primula-intresset, det här med vintersådder började.

Även om långt ifrån alla perenner behöver stratifieras, klarar alla av vintersådd. På så sätt spelar det ingen roll om det finns behov av stratifiering eller ej. Alla frön får samman behandling.

Sådden

Någon gång under vintern, från december till mars, gör vi vintersådderna av perenner. Det går också bra att så under hösten, men då kallar vi det för höstsådd. Sår man senare under mars eller april, kan man behöva kolla efter ifall valda sorter måste stratifieras eller ej. Om de måste, behöver man kanske simulera väderomväxlingar, om det blivit allt för milt väder utomhus. Det gör man genom att ställa sådden en i frysen några dagar, därefter i rumstemperatur några dagar. Denna behandling gör vi uppemot 10 gånger.

Allt vi förodlar hamnar först i en plastask med planteringsjord i, det spelar ingen roll om det är grönsaker eller blommor. Blomfrön försöker vi vanligen gruppera i små högar så att det bildas tuvor. Men det beror förstås på de olika blommornas växtsätt också. Primulor vill vi ska växa upp en och en, rudbeckior är finast i grupp.

När alla frön är i jorden i sålådorna får de en plats i kallväxthuset, på en odlingsbricka bredvid diverse andra askar med frön i. Har vi snö täcker vi askarna med ett tjockt lager snö, i annat fall vattnar vi. När temperaturen är optimal gror fröna och när de tagit sig igenom jorden får de från start rikligt med ljus. Om man inte har något kallväxthus, kan man ställa sin sådd på en uteplats eller vindskyddad plats i trädgården. En större genomskinlig plastlåda med lock kan simulera ett växthus. Använder man en plastlåda bör man se till att ha dräneringshål och gärna lägga locket på glänt soliga dagar. Annars kan det blir för varmt!

Vissa frön kan gro med lätthet, medan andra kan ta ganska lång tid på sig. Det är en god idé att inte ge upp hoppet om det ser ynkligt ut i en låda, fler frön kan gro.

När man ser de första små gröna stjälkarna titta fram är det dags att börja vattna regelbundet. Sedan är det bara att invänta att plantorna är så stora att de kan planteras om. Vårt råd är att plantera om varje liten planta eller tuva (om man sått i grupp) i enskilda krukor med planteringsjord. På så sätt växter de sig större.

Med perenner tar det tid

Odlar man sina egna perenner från frö, bör man vara beredd på att plantorna tar tid på sig att bli stora och frodiga. Det första året är ett tillväxtår och det brukar inte vara förrän år två som en perenns prydnadsväxt börjar blomma och följande år som de blir magnifika. Hos oss kan därför plantorna stå kvar i sina krukor i växthuset eller på annan plats i trädgården över hela sommaren. Vi vattnar dem regelbundet, gärna med lite gödselvatten då och då och ser till att de mår bra, men utplanteringen gör vi under hösten.

Lästips: Vi höstsår perenner till nästa års blomsterplanteringar, Hur gick det med våra höstsådda perenner?, Så räddar jag mina perenner under torra perioder

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

7 svar till ”Vinterså perenner till blomsterrabatterna”

  1. Profilbild för Maria Klein Holmberg
    Maria Klein Holmberg

    Therese och Johannes! Så drömlikt vacker bild på huset och Skogsträdgården! Det är som poesi att läsa om hur ni dyker ner i odlandets konst, skapar er trädgård och låter det ta tid, så långt från stress och quick fix man kan komma! Jag älskar era texter!

    Maria Klein Holmberg, Jämtland

  2. […] är några inlägg om att vinterså: Vinterså perenner till blomsterrabatterna, Välkommen in i vintersåddernas rike, Med Theres ute bland vintersådderna, När ska man börja […]

  3. Profilbild för Lucas Berglund
    Lucas Berglund

    tack för tipsen!

    jag ska testa vinterså eftersom jag aldrig blev klar till att höstså!

    gillar att odlingssäsongen sträcker så långt fram (och bak!) i tiden!

  4. […] Läs gärna: Vinterså perenner till blomsterrabatterna […]

  5. Profilbild för Christina Engström
    Christina Engström

    Hej, har vintersått en del grönsaker/ blommor. Har ställt pluggbrätterna på backen med en pallkragar runt med ett lock eller plast m hål över. Därefter har jag lagt en hel plastskiva med hål i över pallkragen.
    Min fråga, räcker det med den översta plastskivan, kan jag skippa plastlocken e dyl över pluggbrätten?
    Tack, Christina!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det räcker med den och se till att solen når sådderna så att de inte står skymda av kragen och lever i skugga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *