I våra trädgårdar växer alltid minst en vinranka. I skogsträdgården är det för vindruvornas skull, men i tillsammansodlingen är det för vindolmarnas skull. Med kurdisk familj i huset var det en önskan att ha vinrankor och vi förstår varför. När Samira levererar sina dolma till oss äter vi så vi storknar. Här är en av våra varianter.
Ingredienser
30-40 färska vinbladsblad
1 dl valnötter
1 liten rödlök
4 salladslökar
30 nymortlade svartpepparkorn
4 zucchiniblommor
Några blad kål i det här fallet: Rucola, Collard, Pink Lettuice och crispy and spicy.
1 tsk torkad dill
5 skivor torkad sharonfrukt (går bra med russin också)
1,5 tsk salt
1/2 dl persilja
1 dl mynta
0,5 dl olivolja
2 dl basmatiris
3 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 dl pressad citron
Gör så här:
Fyllningen
Skölj riset så vattnet inte längre är grumligt och häll över i ett durkslag.Fräs den finhackade rödlöken, vitlöken och salladslöken i olivoljan så att de blir glansiga men inte brända. Tillsätt riset, nötterna, svartpepparn, de finhackade sharonskivorna och alla örter och finhackade kålblad. Stek ett tag och tillsätt mer olja om det blir för torrt. Häll sedan på 3 dl kallt vatten rör om och låt koka in. Smaksätt med sirap och salt.
Rullning
Skär bort den grövsta bladnerven på varje enskilt vinblad (se bild) klicka på en klick fyllning på det uppochnervända bladet vik in båda kanterna och rulla paketet framåt, det ska rullas tajt. Packa dolmarna tätt i en kastrull så att de låser varandra och inte rullas upp under kokningen.
Kokning
Pressa i citronen och några nypor salt, häll i vatten tills det nästan täcker dolmarna, lägg en liten tallrik på dolmarna för att hålla dem på plats och koka på svag värme i ca 30 min eller tills vattnet kokat bort. Klara!
Tips, dolmarna är godast om de fått svalna och mumsat till sig i kylskåpet en eller ett par dagar. Perfekta som de är , eller som tillbehör eller lite lyx på en picknick. På bilden högst upp serveras dolmarna med vegefärsbiffar med basilika, yoghurtsås med vitlök och mynta, smörstekta sockerärter och smörstekta kantareller.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar