Din varukorg är för närvarande tom!
Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet
Vill man så mer sallat nu under sommaren kan det vara knepigt att få fröna att gro. Vårt bästa tips är att ta hjälp av kylskåpet.
Sallat funkar utmärkt att så under vintern utomhus, sk vintersådd. Dess frön klarar fint att ligga i frusen jord och invänta rätt tid för att gro. Vi vintersår alltid sallat och kan därmed skörda de första sallatsbladen redan under våren när många andra inte hunnit sätta igång med odlingen.
Efter en månad efter den första sallatsskörden behövs nya plantor sås för att kunna ge oss sallat även senare under säsongen. Det kan då vara lite marigt att få fröna att gro, särskilt om man sår inomhus.
Salltatsfrön gror helst i en temperatur under +18, vilket föranleder att sådden behöver ett svalt klimat. Har man tur kanske det är låga temperaturer utomhus när man ska så en ny omgång sallat. Vi vill inte slösa frön på misslyckanden och därför gör vi aldrig någon sådan chansning längre.
Ta hjälp av kylskåpet
Sedan vi fick rådet att ställa sallatssådd i kylskåpet i en vecka, följer vi det slaviskt. Vi gör iordning en plastbytta, fyller den med planteringsjord och strör över sallatsfrön. Sedan toppar vi med ett tunt lager planteringsjord och lägger hela byttan i en plastpåse.
Efter en vecka i kylskåpet tar vi ut vår sallatssådd. Då plockar vi bort plastpåsen och ställer byttan i växthuset eller på balkongen. När plantorna är ungefär en decimeter höga planterar vi ut dem på lämplig plats i trädgården. Vi ser till att hålla ett avstånd på 20-30 cm emellan plantorna så att varje planta kan utvecklas till ett sallatshuvud.
Sallat är känslig för solljus vi utplantering. Se därför till att det är en molnig dag eller en kväll då solen inte lyser så starkt som utplanteringen sker. Vattna rejält och se till att jorden därefter vattnas regelbundet. Är det för torrt i jorden blir sallaten tråkig och i vissa fall besk.
Vill du läsa mer om sallat har vi ett inlägg om våra bästa sallater och vad det är för skillnad på ordet sallad och sallat.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
14 svar till ”Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet”
Intressant! Gäller samma sak för plocksallat – då man bara vill ha småblad – men många?
Ja,vi gör så här med alla sallatsfrön som vi sår under sommaren.
När ni tar ut byttorna ur kylskåpet kan ni då se några plantor eller kommer de först när ni satt ut bytttorna på balkongen/växthuset? Mina har stått en vecka i kylskåp nu men än verkaringenting ha grott …
Hos oss brukar vi se att fröna har grott.
Hur kallt har ni i kylskåpet?
Typ vanlig temp mellan 4 och 8 plus.
Kan jag göra samma sak med pak choi?
Pak choi behöver inte kyla frö att gro så den behöver ingen kylskåpsbehandling.
Jag försöker odla sallad inomhus under vintern, jag har odlingslampa men sallat är ju ljuskänslig så försöker hålla den mörkt. Jag testade att hålla de satta fröna i kylskåp en vecka och det fungerade för sen började de gro. Tog ut dom och satte på sval mörk plats, lät plasten sitta på. Sen när jag tog av plasten och satte byttan i svalt norrfönster har de börjat dö en efter en…
Har ni några tips på hur man kan lyckas med salladsodling inomhus under vintern? 🙂Mvh Sofia
Du verkar ha gjort det som krävs. Tyvärr bli sallat ganska mesig inomhus, det blir aldrig som utomhus, hur man än bär sig åt.
Mvh JohannesHow about Ruccola? Funkar det för den också? 😊
Den funkar i ett glas vatten eller i en påse med lite vatten i.
Räcker det med fukten som är i jorden för att det ska gro? Står inget om att det ska vattnas innan man sätter det i kylskåpet.
Hej, det räcker aldrig. Vatten är det som startar livet. Lycka till.
Lämna ett svar