Din varukorg är för närvarande tom!
Vi sår alla ettåriga blommor kallt!

Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I det ouppvärmda växthuset, där vi sår alla ettåriga blommor badar plantorna i sol. Tack vare värmen på dagarna och kylan på nätterna får vi kompakta plantor som växer långsamt. Här kan du läsa hur vi gör och hur vi bredsår och sår i tuvor.
Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel som i år fyller 50 år. Just nu har de ett erbjudande där du får 40 % på utvalda populära sommarblommor. De har så många spännande och vackra sorter att välja på!
Blomman som startade att odla kallt: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar





Det var länge sedan vi odlade inomhus
Det är säkert 20 år sedan vi slutade med att så ettåriga blommor inomhus och jag minns knappt hur det var? Men jag har ett väldigt tydligt minne från min odlarungdom under mitten av 1990-talet är när jag sådde zinnior i stugan i skogsträdgården. Jag bredsådde fröna jämt över ytan i en större odlingsbehållare och planterade om plantorna en och en i enskilda krukor. Varenda fönster blev ockuperat med små och gängliga plantor.


Värme och bristfälligt ljus
Värmen och det bristfälliga ljuset i stugan, då jag på den tiden odlade utan växtbelysning, fick plantorna att se allt annat än friska ut. Stugans fönster var små och jag tror knappt att växterna fick ens en timme med stark sol per dygn. Det blir inte bra att så ettåriga blommor inomhus, tänkte jag. Därefter gjorde jag mina vårsådder i odlingsbyttorna direkt ute i växthuset och ställde dem tillsammans med alla perenner. Växterna blev superfina och på köpet slapp jag att avhärda dem. Sedan dess har alla blommor startat ute i växthuset hos oss.


April – maj
Under april och maj sår vi alla ettåriga blommor i vårt växthus. De tåligaste såsom sommarrudbeckia, blomstertobak, eterneller, lobelia och vallmo kan man egentligen så ännu tidigare om man vill, faktist redan i februari – mars. Solros, zinnia , dahlia, pelargon och krasse fungerar bättre om man väntar med att så dem till i mitten av april och fram till första hälften av maj. De sistnämnda växterna är känsliga när det blir flera minusgrader, så vänta med att så dem tills du anar och tror att det inte kommer bli flera minusgrader flera nätter i rad i just din trädgård och odlingszon.
VIKTIGT! Sådder ska inte stå med ett lock på i norrläge eller i skugga. Vi ser att många gör på det sättet och undrar varför växterna inte tittar upp. Växter behöver ljus och vatten för att börja gro och ett lock direkt på en liten låda skapar en ogynnsam växthuseffekt som om man har otur får växterna att koka ihjäl. Välj den soligaste platsen i lä tex vid en husvägg eller i en pallkrage ifall du inte har växthus.



Bredsådd eller så i tuva
Innan sådd är det bra att fundera på hur växten du sår är tänkt att växa. En del växter som tex pelargoner, tagetes, blomstertobak, lejongap, dahlia och blomstermorot blir finast om de får växa enskilt. Dessa blommor bredsås hos oss. Vid bredsådd strör vi ut fröerna huller om buller över jordytan och täcker dem sedan med lite jord. När växterna är mellan 2 – 10 cm höga planterar vi om dem en och en i enskilda krukor. Vid utplantering placeras de hos oss ofta med lite mellanrum till omgivande växter så att dessa växter får utvecklas till sin fulla potential.
Vissa växter som vi odlar sår vi i grupper. På så vis växer plantorna upp som tuvor. Tänk dig själv att så 100 zinnior enskilt och plantera om dem en och en för att de sedan ska stå och vingla ensamma i trädgården. Det finns inte på kartan för oss, för mycket arbete och så ser det inte riktigt klokt ut. Nej, speciellt blommor med långa stänglar och stora blommor i toppen, blir vackrast i grupper. Det blir som små explosioner i färg och form och så stödjer de varandra. Zinnior, rudbeckior, linnétagetes, anisisop ( kan odlas som ettårig) lobelior, krasse och solrosor blir som bäst när de får växa tillsammans i en grupp/tuva. Skulle de bli gängliga efter slutplantering räcker det ofta med endast en bambupinne och lite snöre för att stödja en hel grupp.





Var ska man plantera sina blommor
Ettåriga blommor är perfekta, oavsett om de växer enkilt eller växer i tuvor, att plantera lite här och där i sina odlingar. Vi gillar att ha dem både bland perenner och grönsaker. Då och då planterar vi dem även i blomsterlådor och urnor. Vi försöker ofta tänka ut innan hur vi vill ha det men sen när man står där och blickar ut över odlingarna i juli och augusti så ser det nästan aldrig ut som man tänkte sig. Oftast blir det mer magiskt och vackert än vad man kunde tro från början.
Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel som i år fyller 50 år. Just nu har de ett erbjudande där du får 40 % på utvalda populära sommarblommor. De har så många spännande och vackra sorter att välja på!
Lycka till med era sådder och hinner ni inte så dem i april, så dem i maj.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så förökar potatisgroddar från dina potatisarVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Så förökar potatisgroddar från dina potatisar
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar