Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör egen julmust

Helt plötsligt dök det upp en kommentar i ett forum för fermentering på Facebook. ”Egen julmust är väl också en lags fermentering” menade inläggets författare och skickade med en länk från tidningen land på ett julmust recept.
Herregud det är inte sant tänkte jag! Ett julmustrecept ! Jag la allt åt sidan och bestämde mig på en millisekund att det här är en väg jag bara måste vandra. Jag har aldrig reflekterat särskilt mycket över vad som ingår eller skulle kunna ingå i julmust. På bilden ovanför har jag radat upp nästan allt som ingår och julmust verkar bestå av nästan allt i julväg. Det är bara granbarr, kryddpeppar, glögg, julstjärnor, mistel och hyacinter som fattas. Var det så här man tänkte när man gjorde julmust första gången? ”Nu ska vi göra en riktigt julig och god dricka! Vi tar allt som hör julen till och blandar runt för att sedan kolsyra och servera kallt. Det är nästan lite äckligt när man tänker efter. Me det är där mitt intresse väcks och är det något jag älskar att vara så är det självförsörjande, jag får en sådan kick av att njuta av egen ansträngning.
Jag har aldrig gjort det här förut
Tilläggas bör att det här är första gången jag testar att göra julmust och att jag, när det här inlägget författas, inte har nått målet med julmusten än. Jag har inte tappat musten på flaskor eller kunnat provsmaka färdig dryck. Det kan vara bra att veta för dig som verkligen vill lyckas med det här, jag kan tyvärr inte lämna några garantier att det fungerar, jag famlar fortfarande i blindo. Men jag tycker att det är vansinnigt kul att testa sådana här saker och skulle det gå nåt fanders har förhoppningsvis både du och jag lärt oss en mängd nya saker. Att ge upp är aldrig ett alternativ.

Sodastart
Det första man behöver göra när man ska göra egen julmust är att starta / skapa en sodastart. Det gör man genom att blanda riven ingefära, råsocker och vatten. Sedan ska blandningen stå relativt varmt för att börja bubbla. Jag ställde glasburken med ingredienserna på en värmematta för odling och satte fast en bit tyg ovanpå öppningen med hjälp av en gummisnodd. Det tog ett dygn innan det började fräsa om sodastarten när jag rörde runt i den med en sked.
Ingredienser sodastart
- 2 msk finriven ingefära
- 5 dl vatten
- 1 msk råsocker
- 1,5 msk strösocker
Gör så här: Blanda ingredienserna i en stor ren glasburk och täck dess öppning med en tygduk av något slag. Rör om i burken någon gång per dag och tillsätt dagligen 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker tills dess att den kommer igång. När du ser bubblor och att det fräser om sodastarten är den klar och du kan ta tag i nästa detalj i tillverkningen, mustbasen.
Ingredienser mustbas
- 1 dl russin
- 3 fikon
- 4 katrinplommon
- 1 dl finhackad ingefära
- 1 dl torkade och lätt krossade enbär
- 2 pomeransskal
- 2 muskotblommor
- 4 kryddnejlikor
- 10 gröna kardemummakapslar
- 2 hela stjärnanisar
- 5 kanelstänger
- 1- 2 tsk citronsyra
- 1 + 2,5 l vatten
- 400 g mörkt muscavadosocker
- 2 dl sodastart
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom sodastart och socker i en kastrull med 1 liter vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 20 min. Blanda därefter i muscavadosockret så att det löser sig och tillsätt 2.5 liter vatten. Låt kastrullen stå i rumstemperatur i ca 12 h med alla ingredienser i. Sila av vätskan från blandningen genom ett durkslag och sila därefter vätskan igen genom en silduk eller en handduk så att alla små partiklar försvinner. Tillsätt 2 dl av sodastarten som du dessförinnan silat genom en silduk. När sodastarten har börjat bubbla och fräsa är det dags att göra själva mustbasen

Mustbasen eller häxblandningen som jag kallade den har nu stått i 14 h ( jag hade lite annat för mig) och alla ingredienser har lakat ur sina juvligt juliga smaker och det doftar fantastiskt gott. Jag vet inte om det är must det doftar men nog skulle denna dryck duga åt mig väl kyld och sprängfylld av kolsyra på självaste julafton.

Här är jag nu eller rättare sagt två dagar senare. Musten står på skänken i köket och doftar gott. Jag har inte sett att det börjat att bubbla än men anar att det rör sig lite i kanten. Efter 3 till 5 dagar ska det tydligen bubblingen vara igång så att man kan se det. När bubblandet är igång är det dags att hälla upp musten i rengjorda glasflaskor som förvaras i rumstemperatur i ca 2 dagar, väl förslutna, så att kolsyra bildas. Efter dessa 2 dagar för de lagras i kylskåpet så att kolsyradet avstannar och man slipper explosioner. Enligt grundreceptet från tidningen land ska musten hålla i ca 1 månad i kylskåp. Visst är det spännande!
Lycka till
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
13 svar till ”Vi gör egen julmust”
Hej! 1,5 vadå socker?
Det ska vara 1,5 msk. Receptet är uppdaterat nu.
Blev det gott då? Har du inga recensioner, bilder och kommentarer fråm färdig produkt? Har en sats på G nu som dock ej hinner bli klar till jul men är sjukt nyfiken.
Ja vad ska man säga, ingen annan i familjen förutom jag gillade musten. 🙂
Jag är inne på min fjärde batch nu och har hållt igång sodastarten för det ändamålet.
Senaste drycken blev ganska bra, men lite för sur (kanske för mycket ingefära?) Och så med en lätt bismak av någon sorts alkohol eller plastlim. Hur blir vi av med det?
Jösses vilken härlig entusiast du verkar vara! Jag vet dessvärre inte hur man blir av med alkoholsmaken. Kanske dricka dem tidigare eller senare.
/ Johannes
Använder du torkad fikon eller fätska?
Torkade
Johannes
Är det inte rätt så välkänt att några av de viktigaste smaksättande ingredienserna i julmust är enbär och humle?
Jag vet inte det, tydligen är det det för dig. Humlesmaken har aldrig jag känt i julmust.
/ Johannes
Hej!
Har testat att göra julmusten men får den ej till rätt färg. Den är brungrön och grumlig. Vad kan det bero på?
/Sam
Det låter väldigt otäckt, nu får du allt ta och rannsaka dig och försöka minnas vad du haft i den.Det där blir väldigt svårt att bjuda på som julmust.
Jag har också gjort julmusten, precis enligt recept, och den blev gulorange som en äppelmust ungefär! Helt säkert att du inte hade i något som färgade den svart? Den blev väldigt god i vilket fall!!
Lämna ett svar