Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör egen julmust

Helt plötsligt dök det upp en kommentar i ett forum för fermentering på Facebook. ”Egen julmust är väl också en lags fermentering” menade inläggets författare och skickade med en länk från tidningen land på ett julmust recept.
Herregud det är inte sant tänkte jag! Ett julmustrecept ! Jag la allt åt sidan och bestämde mig på en millisekund att det här är en väg jag bara måste vandra. Jag har aldrig reflekterat särskilt mycket över vad som ingår eller skulle kunna ingå i julmust. På bilden ovanför har jag radat upp nästan allt som ingår och julmust verkar bestå av nästan allt i julväg. Det är bara granbarr, kryddpeppar, glögg, julstjärnor, mistel och hyacinter som fattas. Var det så här man tänkte när man gjorde julmust första gången? ”Nu ska vi göra en riktigt julig och god dricka! Vi tar allt som hör julen till och blandar runt för att sedan kolsyra och servera kallt. Det är nästan lite äckligt när man tänker efter. Me det är där mitt intresse väcks och är det något jag älskar att vara så är det självförsörjande, jag får en sådan kick av att njuta av egen ansträngning.
Jag har aldrig gjort det här förut
Tilläggas bör att det här är första gången jag testar att göra julmust och att jag, när det här inlägget författas, inte har nått målet med julmusten än. Jag har inte tappat musten på flaskor eller kunnat provsmaka färdig dryck. Det kan vara bra att veta för dig som verkligen vill lyckas med det här, jag kan tyvärr inte lämna några garantier att det fungerar, jag famlar fortfarande i blindo. Men jag tycker att det är vansinnigt kul att testa sådana här saker och skulle det gå nåt fanders har förhoppningsvis både du och jag lärt oss en mängd nya saker. Att ge upp är aldrig ett alternativ.

Sodastart
Det första man behöver göra när man ska göra egen julmust är att starta / skapa en sodastart. Det gör man genom att blanda riven ingefära, råsocker och vatten. Sedan ska blandningen stå relativt varmt för att börja bubbla. Jag ställde glasburken med ingredienserna på en värmematta för odling och satte fast en bit tyg ovanpå öppningen med hjälp av en gummisnodd. Det tog ett dygn innan det började fräsa om sodastarten när jag rörde runt i den med en sked.
Ingredienser sodastart
- 2 msk finriven ingefära
- 5 dl vatten
- 1 msk råsocker
- 1,5 msk strösocker
Gör så här: Blanda ingredienserna i en stor ren glasburk och täck dess öppning med en tygduk av något slag. Rör om i burken någon gång per dag och tillsätt dagligen 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker tills dess att den kommer igång. När du ser bubblor och att det fräser om sodastarten är den klar och du kan ta tag i nästa detalj i tillverkningen, mustbasen.
Ingredienser mustbas
- 1 dl russin
- 3 fikon
- 4 katrinplommon
- 1 dl finhackad ingefära
- 1 dl torkade och lätt krossade enbär
- 2 pomeransskal
- 2 muskotblommor
- 4 kryddnejlikor
- 10 gröna kardemummakapslar
- 2 hela stjärnanisar
- 5 kanelstänger
- 1- 2 tsk citronsyra
- 1 + 2,5 l vatten
- 400 g mörkt muscavadosocker
- 2 dl sodastart
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom sodastart och socker i en kastrull med 1 liter vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 20 min. Blanda därefter i muscavadosockret så att det löser sig och tillsätt 2.5 liter vatten. Låt kastrullen stå i rumstemperatur i ca 12 h med alla ingredienser i. Sila av vätskan från blandningen genom ett durkslag och sila därefter vätskan igen genom en silduk eller en handduk så att alla små partiklar försvinner. Tillsätt 2 dl av sodastarten som du dessförinnan silat genom en silduk. När sodastarten har börjat bubbla och fräsa är det dags att göra själva mustbasen

Mustbasen eller häxblandningen som jag kallade den har nu stått i 14 h ( jag hade lite annat för mig) och alla ingredienser har lakat ur sina juvligt juliga smaker och det doftar fantastiskt gott. Jag vet inte om det är must det doftar men nog skulle denna dryck duga åt mig väl kyld och sprängfylld av kolsyra på självaste julafton.

Här är jag nu eller rättare sagt två dagar senare. Musten står på skänken i köket och doftar gott. Jag har inte sett att det börjat att bubbla än men anar att det rör sig lite i kanten. Efter 3 till 5 dagar ska det tydligen bubblingen vara igång så att man kan se det. När bubblandet är igång är det dags att hälla upp musten i rengjorda glasflaskor som förvaras i rumstemperatur i ca 2 dagar, väl förslutna, så att kolsyra bildas. Efter dessa 2 dagar för de lagras i kylskåpet så att kolsyradet avstannar och man slipper explosioner. Enligt grundreceptet från tidningen land ska musten hålla i ca 1 månad i kylskåp. Visst är det spännande!
Lycka till
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
14 svar till ”Vi gör egen julmust”
Hej! 1,5 vadå socker?
Det ska vara 1,5 msk. Receptet är uppdaterat nu.
Blev det gott då? Har du inga recensioner, bilder och kommentarer fråm färdig produkt? Har en sats på G nu som dock ej hinner bli klar till jul men är sjukt nyfiken.
Ja vad ska man säga, ingen annan i familjen förutom jag gillade musten. 🙂
Jag är inne på min fjärde batch nu och har hållt igång sodastarten för det ändamålet.
Senaste drycken blev ganska bra, men lite för sur (kanske för mycket ingefära?) Och så med en lätt bismak av någon sorts alkohol eller plastlim. Hur blir vi av med det?
Jösses vilken härlig entusiast du verkar vara! Jag vet dessvärre inte hur man blir av med alkoholsmaken. Kanske dricka dem tidigare eller senare.
/ Johannes
Använder du torkad fikon eller fätska?
Torkade
Johannes
Är det inte rätt så välkänt att några av de viktigaste smaksättande ingredienserna i julmust är enbär och humle?
Jag vet inte det, tydligen är det det för dig. Humlesmaken har aldrig jag känt i julmust.
/ Johannes
Hej!
Har testat att göra julmusten men får den ej till rätt färg. Den är brungrön och grumlig. Vad kan det bero på?
/Sam
Det låter väldigt otäckt, nu får du allt ta och rannsaka dig och försöka minnas vad du haft i den.Det där blir väldigt svårt att bjuda på som julmust.
Jag har också gjort julmusten, precis enligt recept, och den blev gulorange som en äppelmust ungefär! Helt säkert att du inte hade i något som färgade den svart? Den blev väldigt god i vilket fall!!
[…] julrecept: Vi gör egen julmust, […]
Lämna ett svar