Helt plötsligt dök det upp en kommentar i ett forum för fermentering på Facebook. ”Egen julmust är väl också en lags fermentering” menade inläggets författare och skickade med en länk från tidningen land på ett julmust recept.
Herregud det är inte sant tänkte jag! Ett julmustrecept ! Jag la allt åt sidan och bestämde mig på en millisekund att det här är en väg jag bara måste vandra. Jag har aldrig reflekterat särskilt mycket över vad som ingår eller skulle kunna ingå i julmust. På bilden ovanför har jag radat upp nästan allt som ingår och julmust verkar bestå av nästan allt i julväg. Det är bara granbarr, kryddpeppar, glögg, julstjärnor, mistel och hyacinter som fattas. Var det så här man tänkte när man gjorde julmust första gången? ”Nu ska vi göra en riktigt julig och god dricka! Vi tar allt som hör julen till och blandar runt för att sedan kolsyra och servera kallt. Det är nästan lite äckligt när man tänker efter. Me det är där mitt intresse väcks och är det något jag älskar att vara så är det självförsörjande, jag får en sådan kick av att njuta av egen ansträngning.
Jag har aldrig gjort det här förut
Tilläggas bör att det här är första gången jag testar att göra julmust och att jag, när det här inlägget författas, inte har nått målet med julmusten än. Jag har inte tappat musten på flaskor eller kunnat provsmaka färdig dryck. Det kan vara bra att veta för dig som verkligen vill lyckas med det här, jag kan tyvärr inte lämna några garantier att det fungerar, jag famlar fortfarande i blindo. Men jag tycker att det är vansinnigt kul att testa sådana här saker och skulle det gå nåt fanders har förhoppningsvis både du och jag lärt oss en mängd nya saker. Att ge upp är aldrig ett alternativ.
Sodastart
Det första man behöver göra när man ska göra egen julmust är att starta / skapa en sodastart. Det gör man genom att blanda riven ingefära, råsocker och vatten. Sedan ska blandningen stå relativt varmt för att börja bubbla. Jag ställde glasburken med ingredienserna på en värmematta för odling och satte fast en bit tyg ovanpå öppningen med hjälp av en gummisnodd. Det tog ett dygn innan det började fräsa om sodastarten när jag rörde runt i den med en sked.
Ingredienser sodastart
- 2 msk finriven ingefära
- 5 dl vatten
- 1 msk råsocker
- 1,5 msk strösocker
Gör så här: Blanda ingredienserna i en stor ren glasburk och täck dess öppning med en tygduk av något slag. Rör om i burken någon gång per dag och tillsätt dagligen 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker tills dess att den kommer igång. När du ser bubblor och att det fräser om sodastarten är den klar och du kan ta tag i nästa detalj i tillverkningen, mustbasen.
Ingredienser mustbas
- 1 dl russin
- 3 fikon
- 4 katrinplommon
- 1 dl finhackad ingefära
- 1 dl torkade och lätt krossade enbär
- 2 pomeransskal
- 2 muskotblommor
- 4 kryddnejlikor
- 10 gröna kardemummakapslar
- 2 hela stjärnanisar
- 5 kanelstänger
- 1- 2 tsk citronsyra
- 1 + 2,5 l vatten
- 400 g mörkt muscavadosocker
- 2 dl sodastart
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom sodastart och socker i en kastrull med 1 liter vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 20 min. Blanda därefter i muscavadosockret så att det löser sig och tillsätt 2.5 liter vatten. Låt kastrullen stå i rumstemperatur i ca 12 h med alla ingredienser i. Sila av vätskan från blandningen genom ett durkslag och sila därefter vätskan igen genom en silduk eller en handduk så att alla små partiklar försvinner. Tillsätt 2 dl av sodastarten som du dessförinnan silat genom en silduk. När sodastarten har börjat bubbla och fräsa är det dags att göra själva mustbasen
Mustbasen eller häxblandningen som jag kallade den har nu stått i 14 h ( jag hade lite annat för mig) och alla ingredienser har lakat ur sina juvligt juliga smaker och det doftar fantastiskt gott. Jag vet inte om det är must det doftar men nog skulle denna dryck duga åt mig väl kyld och sprängfylld av kolsyra på självaste julafton.
Här är jag nu eller rättare sagt två dagar senare. Musten står på skänken i köket och doftar gott. Jag har inte sett att det börjat att bubbla än men anar att det rör sig lite i kanten. Efter 3 till 5 dagar ska det tydligen bubblingen vara igång så att man kan se det. När bubblandet är igång är det dags att hälla upp musten i rengjorda glasflaskor som förvaras i rumstemperatur i ca 2 dagar, väl förslutna, så att kolsyra bildas. Efter dessa 2 dagar för de lagras i kylskåpet så att kolsyradet avstannar och man slipper explosioner. Enligt grundreceptet från tidningen land ska musten hålla i ca 1 månad i kylskåp. Visst är det spännande!
Lycka till
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar