Din varukorg är för närvarande tom!
Vi förkultiverar dill

Bakom den fjortonde luckan har vi placerat dillen. En odlingssäsong utan dill är otänkbar. Vi vintersår, vårsår, samodlar, direktsår och serieodlar dill. Vi njuter av den som liten och som stor och av dess kronor och frön. Dill passar nästan till allt.
Det var utanför en liten redskapsbod på en kolonilott i Katrineholm jag njöt av dillen som grönsak för första gången. Ishan som ägde lotten och odlade där kunde slänga ihop den mest sagolika och enkla salladen med grödor från sin kolonilott, alla hastigt sköljda under vattenposten bredvid grusgången. Ofta toppade han salladen med ett par hårdkokta ägg i klyftor, lite salt och några stänk olivolja. Att sitta där på en alldeles för liten campingstol med en tallrik av hanns sallad, en brödskiva, ett glas Italienskt lantvin och något från hans grill hör till mina absoluta häftigaste smakminnen. Det är få restauranger som kan slå denna upplevelse och dessa smaker. Det var där min odlarresa fick den där extra näringen för att komma igång och det var där jag upptäckte att dillen var något mycket mer än torra kvistar på moset från gatuköket och som krydda till kräftorna. Där och då föddes en grönsak som jag än idag håller som en av de underbaraste.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi sår dillen under vår och sommar. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Vår-och sommarsådd: april–juli
1. Fyll en odlingsbehållare med planteringsjord till ca 1 cm från kanten.
2. Fördela frön i grupper med 5–15 frön i varje grupp och låt varje grupp ha en diameter på 1–3
cm. Låt avståndet mellan grupperna vara 2–5 cm. Dessa frögrupper kommer att bilda tuvor.
cm. Låt avståndet mellan grupperna vara 2–5 cm. Dessa frögrupper kommer att bilda tuvor.
3. Strö 1 cm planteringsjord över fröna. Platta inte till jorden utan låt den vara luftig.
4. Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne, som du sticker ner i jorden.
5. Ställ behållaren i ett odlingstråg.
6. Vattna försiktigt ovan- eller underifrån med ljummet vatten så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget. Vattnar du istället direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.

8. Kontrollera sådden varje eller varannan dag. Vattna antingen försiktigt ovanifrån så att det rinner ut lite vatten i odlingstråget, eller direkt i tråget så att jorden suger upp vatten underifrån. Ju större plantorna blir, desto mer vatten kommer de behöva.
9. När plantorna är 10–20 cm är det dags för slutplantering.
____________________
Varje år måste vi göra den här potatissalladen minst en gång. Den innehåller senap och dill och är så där härligt somrig i sin smak. Klicka på bilden så kommer du till vårt recept.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar