Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetariska köttbullar

Det här är absolut det närmaste vi har kommit traditionella köttbullar i både smak och konsistens utan att använda kött. Dessa vegetariska köttbullar är galet goda! De passar förutom till julbordet även som små läckerbitar som ligger och pockar på uppmärksamhet i kylskåpet.
Dessa mandelbollar är minst lika goda kalla som varma och det är nåt med löken i det här receptet som gör att dess smak ligger väldigt nära de traditionella köttbullarna men med snäppet bättre karma.
Ingredienser till ca 40 bullar
100 g sötmandel
1½ dl finriven Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/2 gul lök fint hackad
1 tsk salt
1 krm peppar
3 ägg
2 msk vatten
Till kokning
1 liter vatten
2 msk grönsaksbuljong
Till stekning
1dl neutral olja samt en stor klick smör
Gör så här: Koka upp 1 liter vatten där du förutom lite salt även tillsätter två grönsaksbuljongtärningar. Riv eller mixa mandeln fint, riv också osten fint, gärna på den fina sidan på ett rivjärn och finhacka löken. Blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för, de sväller vid kokningen. Lägg därefter i mandelbollarna och låt dem småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta sedan upp dem och låt dem rinna av i ett durkslag. Stek dem därefter gyllene i en stekpanna i smör och olja på lite hetare temperatur än medel.
Tips: Vill man ha bollarna på julbordet kan man med fördel göra dem dagen innan och spara stekningen till julafton. De funkar också att frysa de kokta bollarna och steka dem efter att du tinat dem.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Vegetariska köttbullar”
Hej,
Kan man använda mandelmjöl och isf hur mkt ?Jag tror det, det borde inte vara något problem. Men jag minns inte om vi testat att göra det.
Johannes
Tar nan bort skalen från nandeln innan man mixar?
Det gör man, om man vill, och det vill man oftast 🙂
Lämna ett svar