Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetariska köttbullar

Det här är absolut det närmaste vi har kommit traditionella köttbullar i både smak och konsistens utan att använda kött. Dessa vegetariska köttbullar är galet goda! De passar förutom till julbordet även som små läckerbitar som ligger och pockar på uppmärksamhet i kylskåpet.
Dessa mandelbollar är minst lika goda kalla som varma och det är nåt med löken i det här receptet som gör att dess smak ligger väldigt nära de traditionella köttbullarna men med snäppet bättre karma.
Ingredienser till ca 40 bullar
100 g sötmandel
1½ dl finriven Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/2 gul lök fint hackad
1 tsk salt
1 krm peppar
3 ägg
2 msk vatten
Till kokning
1 liter vatten
2 msk grönsaksbuljong
Till stekning
1dl neutral olja samt en stor klick smör
Gör så här: Koka upp 1 liter vatten där du förutom lite salt även tillsätter två grönsaksbuljongtärningar. Riv eller mixa mandeln fint, riv också osten fint, gärna på den fina sidan på ett rivjärn och finhacka löken. Blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för, de sväller vid kokningen. Lägg därefter i mandelbollarna och låt dem småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta sedan upp dem och låt dem rinna av i ett durkslag. Stek dem därefter gyllene i en stekpanna i smör och olja på lite hetare temperatur än medel.
Tips: Vill man ha bollarna på julbordet kan man med fördel göra dem dagen innan och spara stekningen till julafton. De funkar också att frysa de kokta bollarna och steka dem efter att du tinat dem.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Vegetariska köttbullar”
Hej,
Kan man använda mandelmjöl och isf hur mkt ?Jag tror det, det borde inte vara något problem. Men jag minns inte om vi testat att göra det.
Johannes
Tar nan bort skalen från nandeln innan man mixar?
Det gör man, om man vill, och det vill man oftast 🙂
Lämna ett svar