Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetarisk rotfruktsgryta med couscous och harissa

När jag var liten blev jag och min familj hembjudna till Asissa och Samira som lagade denna fantastiska gryta med tunisiskt ursprung. Vi blev som trollbundna och sedan dess har den lagats i mitt hem återkommande gånger genom åren. Nu har det blivit en favorit även i vår lilla familj. Den passar perfekt att göra i skördetid då det finns mycket rotfrukter i butikerna. Då blir grytan på sätt och vis en riktig höstgryta att värma sig med när frosten börjat komma. Lite extra hetta blir det med det Harissa-kryddade smöret som tillbehör.
Ingredienser
Grytan
1/2 rotselleri
3 morötter
5 potatisar
2 palsternackor
1-2 gula lökar
1 burk kikärtor
2 vitlöksklyftor
smör
olivolja
1 msk socker
1- 2 msk spiskummin
1-2 msk mald koriander (andra kryddförslag finns längst ner på sidan)
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2-1 l vatten
500 g passerade tomater
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 citron
Harissasmör
50 g smör
någon tesked Harissa på burk
1 pressad vitlöksklyfta
couscous
Gör så här: Hacka alla rotfrukterna i mindre bitar typ tärningar. Fräs dessa rotfrukter i smör och olja utan att de tar färg i en stor gjutjärnsgryta eller i omgångar i stekpanna. Tillsätt den gula löken i bitar och fräs ytterligare någon minut. Lägg allt i en stor gjutjärnsgryta och fyll på med både
krossade- och passerade tomater, vatten, buljongtärningar, pressad vitlök och socker. Låt grytan koka upp och låt den småputtra på svag värme tills alla rotfrukter är mjuka, cirka 60 minuter. Grytan ska vara kryddig och smakrik, så man kan med fördel krydda efterhand, smaka av och krydda mer vid behov.
Under tiden grytan småputtrar kan Harissasmöret göras. Blanda ingredienserna med en gaffel och ställ in i kylskåpet innan serveringen. Smörblandningen kan användas genom att klicka över grytan på tallriken för att hotta upp grytan. Men också som kryddsmör på bröd. Ifall man tycker att det är för starkt på brödet, så bre först ett lager med vanligt bordssmör på brödet och sedan lite harissasmör.
När rotfrukterna är mjuka är det dags att tillsätta kikärtorna och pressad citron. Koka upp vatten till couscousen enligt förpackningen anvisningar. Smaksätt gärna couscousen med en klick olivolja och pressad citron och salt.
Servera grytan med couscousen och harissasmöret.
Gryta över?
– Grytan kan ätas på samma sätt som ovan i flera dagar. Tillsätt bara mer vatten innan dagens portion av grytan värms.
– Blanda i couscous i grytan och tillsätt mycket vatten och gör grytan till en soppa. Det var en vanlig ”dag nummer två”-rätt i Tunisien.
Tips!
Det finns fler kryddor att använda i grytan för att få den än mer mustig. I vår kryddhylla kan det finns kryddblandningar vi annars inte använder så ofta och då kan det vara bra att ha en kryddig gryta använda dessa kryddor i. Kryddor som kan passa är: Razelhanut, Zatar, Sumak, Harissa för att kvarhålla den nordafrikanska smaken. För en lite mer indisk karaktär kan man med fördel tillsätta lite Garam masala eller Korma.
Johannes Wättebäck
Våra senaste inlägg
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
10 svar till ”Vegetarisk rotfruktsgryta med couscous och harissa”
MMMMM, måste lagas, inklusive harissasmöret. Men vad är korma? Kan berätta att våra höns slaktades i morse. de är redan uppätna också, dock inte av mig. Men det känns lite högtidligt att ha blivit köttproducent.
lenaDet är inte lätt att vara tupp i en hönsflock i staden.
Korma är en indisk maträtt som inehåller yougurth och främst kryddorna koriander och spiskummin. Vår Kormakrydda är en kryddblandning som är köpt på "Lanka te och kryddor", som är Stockholms, ja kanske mellersta Sveriges bästa kryddaffär. Den ligger på Ringvägen 143 ganska nära södermannagatan. Den är verkligen värd ett besök. Sedan 10 år tillbaka så handlar vi de flesta av våra kryddor där. De är färska, smakrika och faktiskt billigare än de man finner i våra vanligaste livsmedelsaffärer. Utbudet är jättestort och så gör de egna kryddblandningar
Förlåt inte alla höns, utan bara tupparna. Allt annat vore barbariskt.
lenaVad är harissa och hur får man tag på det? 🙂
Harissa är en nordafrikansk kryddblandning som bla inehåller vitlök och chilipeppar. På andra bilden ser du burken som heter "Harissa Du cap bon", Ibland finns den också på tub. Du kan hitta den i välsorterade livsmedelsaffärer eller i livsmedelsaffärer som säljer Arabiska/ Afrikanska livsmedel.
Tack för svaret! 🙂 Och efersom jag nästan bor på Ringvågen ska jag kolla in den där spännande kryddaffären också 🙂
jag menar såklart ringvägen 🙂
Hej, nu hade jag tur som hamnade på er sida. Den verkar jättebra. Jag har lagt bokmärke på den på min dator. Jag brukar laga samma typ av mat så jag kommer att titta in här då och då för inspiration. Jag tycker om den här grytan men det måste vara rättika i den, den ger en speciell, riktig "Sahara" – kryddning åt hela rätten. Jag är säker på att ni kan odla rättika i er trädgård! Tack för fin blogg!
Tack och tack för tipset! Välkommen hit:) Vad spännande med rättika i grytan. Är det någon speciell sorts rättika? Färsk eller inlagd, rund eller avlång?
Lämna ett svar