Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetarisk julskinka / Seitanskinka

Att laga seitan är jätte enkelt och att göra seitanskinka är inte heller svårt. De här seitanklumparna väger 600g styck och är gjorda på 20dl vetemjöl vardera. Seitan är ett vegetariskt köttsubstitut som är gjort på vetemjöl. Det sägs att det uppfanns på 1000-talet av kinesiska munkar. Seitan har ett rejält tuggmotstånd och har en smak av bröd som går att färga med andra smaker.
Ingredienser Seitan:
20 dl vetemjöl special (fullkorn funkar inte!)
6-8dl vatten
Gör så här: Knåda ihop vetemjöl och vatten till en homogen deg, behövs det mer vatten till degen så ta mer vatten, det viktigatste är att det blir en deg. Låt degen vila i 10min- 1h. Knåda därefter degen i ljummet vatten i en stor bunke och knåda tills vattnet inte är grumligt längre, du kan behöva byta vatten 15-20 gånger. När vattnet börjar bli klart så har degen förvandlats till en helt annan, lite kletigare och trådigare deg. Låt degen vila i 10 min-1h i en djup tallrik eller skål och koka upp buljong. När buljongen kokar så stjälper du ner seitanklumpen och kokar den i ca 1 timme. Låt den sedan stå svalt i sin buljong i en eller två dagar och grilljera den sedan som en vanlig svinskinka.
Om du inte vill grilljera den så kan du med fördel skiva den i lagom tjocka skivor och låta dessa ligga i buljongen och ta åt sig smak. Lycka till!
Buljong till seitanjulskinka:
1,5 pressad apelsin
1.2l vatten
10 nejlikor
10 svartpepparkorn
4 cm skivad färsk ingefära
2-3 buljongtärningar
1 par teskedar salt
4-6 tsk socker
1 gul lök
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Vegetarisk julskinka / Seitanskinka”
Tack för inspirationen! Gjorde seitan någon gång i mitten av 80-talet, det gick bra men jag har sedan dess nöjt mig med att köpa kinafärs istället, som ju är samma sak. Men den ligger i bitar och lämpar sig inte för ungnsbakning som den här rejäla klumpen.
Kan man färga degen med rödbetssaft innan den kokas? Så att den får lite rosa julskinkafärg.
Absolut men ta i i överkant då det behövs ganska mycket saft.
koka really?
Vill en spara tid så köp glutenmjöl/seitanmjöl istället så är det bara att knåda ihop, krydda och kasta in i ugnen
Lämna ett svar