Din varukorg är för närvarande tom!
Vår egna rödbetssallad

En egen rödbetssallad går snabbt att göra och dessutom blir den mycket godare än köpt. Denna sats fyller burken på bilden och dessutom blir det några matskedar över.
Herre min skapare vad gott det blev! Som alltid är egentillverkad mat så svårslagen i både smak och känsla. Tidigare i år, när jag la in några burkar rödbetor, kryddade jag en av burkarna lite extra med kryddnejlikor, faktiskt med det här receptet i åtanke. Det var som att andas in ett andetag jul när jag öppnade locket på burken. Tillsammans med egenodlad pepparrot och inlagda gurkor från tillsammansodlingen bestod denna underbara sallad av hela tre ingredienser vi odlat 18 meter ifrån vår vår ytterdörr i staden. Sådant får mig att få gåshud! Oavsett om du odlat grödorna själv eller inte, tror vi att du kommer kunna njuta i stora drag. Vi önskar dig en smakrik jul.
Ingredienser
- 400 g inlagda rödbetor
- 1 dl finhackad ättiksgurka
- 1 lagom stort äpple
- 1 halv liten rödlök
- ca 1 dl creme fraich
- 1 dl majonnäs
- 2 msk riven pepparrot
- salt
- svartpeppar
- en skvätt senap
Gör så här: Hacka rödbetorna, rödlöken, äpplet och blanda i en skål. Blanda ner pepparrot, senap, crème fraich, majonnäs och kryddor. Blanda väl. Det går att servera direkt, men smakerna blandar sig bättre om det får stå i kylskåpet över natten. Håller upp till en vecka i kylskåpet.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Vår egna rödbetssallad”
Påminner om mina barndoms jular.Creme fraiche fans inte då.Vi hade hacka urvattnad saltsil i och kallade det för Sillsalad,mycket gott.
Jättegod!
Om man inte kan äta creme fraiche (mjölkprotein)? Cashewgrädde?
Ja då kan man experimentera med sådant, det finns ju en uppsjö av färdiga produkter och grejer man kan göra själv. Berätta vad du använt så att fler får reda på det :).
Jag tål inte mjölkprodukter. Det funkar fint med bara majonäs . Kokosyoghurt blir nog bra oxå .
Lämna ett svar