Din varukorg är för närvarande tom!
Vår chilisåshistoria
2013 såg våra egensyrade chilisåser dagens ljus. Vilken grej det var! Att kunna odla och processa chili till egen, ekologisk och härodlad Tabasco. Man kan bli vimmelkantig för mindre!
Syrgubben Tom
Det var faktiskt efter att jag träffat Tom Olefalk på Nordiska trädgårdar (trädgårdsmässan i Älvsjö) som jag fick idén om att göra egen chilisås. Mötet med hans chilisåser var startskottet. Tom har gjort egna chilisåser i många år och kan syra det mesta, han är en av de bästa syrgubbar vi har i Sverige och det är han som är mannen bakom företaget ”Tistelvind”. Jag frågade honom aldrig om receptet, av ren respekt, utan prövade på egen hand, så jag vet inte hur lika eller olika våra såser är. Jag brukar prata med Tom varje gång jag råkar på honom och det är alltid väldigt givande, han har så otroligt mycket kunskap. Han står ofta tillsammans med chiliodlarna i en monter på nordiska trägårdar och där kan ni köpa hans såser och även provsmaka dem innan, om ni inte klickar in på länken här ovanför och beställer från hans webbshop.

2013 började jag syra chili
Så här såg det ut första året jag syrade chili. Jag testade att i möjligaste mån att separera de olika slags chilifrukterna när jag syrade. Mest för att jag ville undersöka hur olika de var smakmässigt men också för att se om de skulle bete sig olika. Jag testade även att syra omogna chilifrukter, alltså gröna. Det fungerade inte alls, jo frukterna lyckades att bli syrade men det gick inte att göra sås av dem. Det gröna fruktmoset separerade sig hela tiden från vätskan efter att jag mixade dem och det blev ingen homogen chilisås.
De gröna frukterna ska du istället torka, äta färska eller göra en kokt sås av. De passar de mycket bra till. Det skilde sig även åt mellan gula och röda frukter och beroende på hur mogna frukterna var. Gula frukter uppträder lite som de gröna, de har svårare att homogeniseras och man får generellt sett mindre sås från de gula frukterna, samma resultat får man dessutom med inte riktigt mogna frukter. I den stora burken med en blå skål ovanpå ligger det tomater som jag syrade. Jag testade att göra en syrlig tomatsås på de syrade tomaterna. Det var också gott, det ska jag göra mer av i framtiden.

Mogna frukter
Det frukter som går lättast att syra och ger mest sås är riktigt mogna röda, bruna eller brandgula frukter. Det spelar ingen roll vilken sort det är, bara de är riktigt mogna. Som ni ser på bilden längst upp i det här inlägget använder jag inget lock som sluter tätt på burkarna och ej heller någon plastfilm. Sluter man en sådan här process tätt blir det mer av en jäsning och det vill jag inte ha, jag vill att de syras. Här hittar du grundreceptet till våra såser.
De första dagarna är saltspadet kristallklart. När det blir grumligt har syrningprocessen kommit igång. Det är tecknet.

Glas och väv
Idag använder jag alltid någon slags väv ovanpå syrningskärlen, som jag spänner fast med en gummisnodd. Burken precis ovanför fick stå utan väv under fotograferingen, jag tyckte att det blev snyggast så. Väven är ett bra skydd mot blomflugor som gärna lockas till burkarna men också för att inte damm och annat ska hamna i dem. Jag syrar alltid i glasburkar, jag vill att det ska vara ett stabilt material när jag processar livsmedel och där jag dessutom kan följa processen visuellt och skriva med tuschpenna på burkarna när jag startar och vart eftersom jag iakttar något som händer eller inte händer. Jag tror att vi under dessa år syrat ungefär 100 kg chili.

Det tar några år
Efter ett par år började jag få till det riktigt bra med mina såser. Vilken fraktion på fruktkött jag ville ha med i såsen, hur man ympar syrningskultur när man syrar rökta frukter, vilka olika slags köksredskap jag tyckte fungerade riktigt bra och vilka sorter som passar till vad.
Hur de smakar
Jag älskar den dubbelrökta såsen till skaldjur och fisk men också för att göra en het rökig majonäs. Några stänk på en räksmörgås lyfter smörgåsen till oanade höjder. Den som heter röda frukter är verkligen en allroundsås som passar på allt du gillar att ha chili till. Det är en mix av ca 10 olika slags frukter som espelette, ancho, black Hungarian, rocoto, jalapeno, longslim, numex mm. Den gula såsen har imponerat mest på kvinnor av någon anledning, jag har ingen aning om varför. Jag tycker att den gula, speciellt den jag gjorde ett år där aji pineapple dominerade är särdeles god i guacamole. Bhut jolokia är drottningen bland såser. Sorten var världens starkaste till 2012.
I vår odlingshandbok Alla fingrar gröna kan du läsa mer om hur vi odlar specifika sorters chili, hur många omplanteringar vi gör, vilket gödsel vi använder och mycket mycket mer. I boken hittar du också odlingsinstruktioner till 35 andra grödor och en odlingspraktika baserat på mitt 26 åriga odlarliv i fem trädgårdar.
Klicka på bilden kommer du direkt till Adlibris där du kan beställa boken fraktfritt.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Vår chilisåshistoria”
Har ni testat göra chilisås utan att syra först?
/KittyJa, men det blir inte lika gott och hållbarheten blir inte lika lång.
Lämna ett svar