2018 fick vi tre nya favoritblommor. För varje år skaffar vi oss fler favoriter och det är precis med blommor som med grönsaker, man odlar fler sorter för varje år samtidigt som man behåller äldre favoriter. Denna process att spara och samtidigt öka på med nya sorter kan vara lite stressande de första åren i ens odlarliv. Men man vänjer sig och förstår att det är den vägen de flesta odlare vandrar. En brist på karaktär och ett okontrollerat habegär man lär sig att leva med.
Sommaren 2018 odlade vi tre olika slags blommor vi redan känner men i för oss nya varianter. Rudbeckian Sahara, sammetstagetesen Strawberry blonde och solrosen Suntastic biocolor rose and yellow ( den är svår att få tag på i år, men det finns liknande sorter).
Sommarrudbeckia
Vid rabatten precis utanför vår port i tillsammansodlingen planterade vi några plantor av rudbeckian Sahara. Det var precis på rätt plats, inte bara odlingsmässigt utan även för vår uppmärksamhet. Som jag gått ner på knä för dessa plantor under sommaren och hösten! Både med och utan kamera. Sorten tar ganska lag tid på sig att gå från knopp till blomma, vilket gör det så otroligt spännande och samtidigt frustrerande att vänta på att få reda på vilken färg blommorna kommer att ha i utslaget skick, de är nämligen väldigt hemliga medans de veckar ut sig. För varje dag går det med myrsteg framåt och man får verkligen vara med om blommornas faser på ett nästan smärtsamt utdraget sätt! Sahara har kommit i vårt liv för att stanna!
Just nu är jag inne i en fas ( har pågått några år) då jag tycker att dova färger träffar mig lite mer i hjärtat och Sahara går hela vägen in, kanske en av de mest kompletta rabattblommor jag odlat på väldigt länge. Den slår till och med Zinnia som är min andra ettåriga favoritblomma, då Sahara tuvar sig snyggare. Letar du efter just denna blomma på engelska frösidor heter sorten ”Black-Eyed Susan” Vi testade att så dess frön både inomhus och utomhus under våren och det fungerade i båda miljöerna, dock fick de plantor som började inomhus långt större försprång och plantorna hann blomma under en längre tid.
Tagetes
Jag måste erkänna! En gång i tiden hatade jag både tagetes till utseende och dess doft, idag är de en av mina favoritblommor. För er som följer oss på instagram har ni säkert sett filmen med min pappa där jag berättar om min mardröm om tagetes för honom ( det är en film i svartvitt som ni får scrolla ganska långt ner för att hitta). Drömmen var såhär: ”Jag vaknade kallsvettig en morgon på 90-talet av en av de värsta odlardrömmar jag någonsin drömt. I skogsträdgårdens 14 rabatter hade min pappa fått för sig att gräva bort alla mina primula och campanula plantor som jag omsorgsfullt planterat i spontana formationer”. Istället hade han köpt färdiga knallgula tagetesplantor och planterat dem i raka rader. Jag kan fortfarande se hans leende från drömmen då han med glädje och stor entusiasm berättade om sitt fantastiska och vackra upptåg. Jag minns än idag känslan av förvåning och uppgivenhet som fyllde mitt bröst där i drömmen.
Strawberry Blonde
Strawberry blonde blev verkligen en glädje för ögat var den än dök upp. Dess dova toner hade på något märkligt sätt, precis likt skrikigare färger, en nästan magiskt pockande på uppmärksamhet effekt. Var vi än hade dem skapade de en nyfikenhet att kika på dem lite extra. Vi hade dem i pallkragar i våra olika odlingar och i stora krukor tillsamman med kål, tomat, gyllenbär och chili. Den blommade ända in på sena hösten och gav oss mängder med egna frön. Det här är en blomma som du med lätt kan ta egna frön av, det kommer oftast mängder med frön. Den här sorten kommer vi även att att odla under 2019 och samtidigt försöka finna andra liknande sorter med dova färger.
Solros
Jag har alltid odlat solrosor i alla omöjliga och möjliga färger, höjder och former och kommer nog så alltid att göra. Redan under mitt tredje odlingsår, 1995, fann jag solrosfröpåsar med blandade färger. Det var sorter med crémevita, brons, roströda och brandgula nyanser. Jag brukade plantera dem i bakgrunden på mitt största friland så att de ramade in hela bakgrunden av grönsakslandet. Sedan dess har solrosor dykt upp lite här och var i våra odlingar. De låga och medelhöga är väl kanske de mest enkla att samodla med grönsaker då de inte behöver så mycket stöd men då och då har vi odlat de allra högsta solrosorna och hoppats på höjdrekord. I dag har solrosor speciellt de som är under 2 m och lägre, även dvärgsolrosor, blivit de mest användbara solrosorna i våra grönsaksodlingar. Var de än planteras lyser de upp och sprider glädje.
Suntastic bicolor rose and yellow
När jag fick se dessa rosaskimrande solrosor på en frösida på nätet väckte de ett starkt habegär. Jag klickade åt mig flera fröpåsar på en gång och blundade samtidigt för det hutlösa priset. Kosta vad det kosta vill, här ska odlas rosa solrosor! Jag beställde hem ett gäng fröpåsar! Som brukligt sådde jag solrosorna i pluggboxar i växthuset under maj, sk kall vårssådd och det fungerade ypperligt även för denna sort.
Ta egna blomfrön
Till många både ettåriga och fleråriga blommor kan man ta eget utsäde ifrån, alltså frön. Vill man att blommorna från de egna fröna ska se likadana ut som blommorna du tog dem ifrån ska man odla sortäkta sorter. Det ska tex inte stå att det är en hybrid eller F1 hybrid på ursprungsfröpåsen om du vill ta egna frön. Solrosen Suntastic är en sådan hybrid och utvecklade dessutom bara tomma frökapslar i våra blommor.
Både rudbeckian och Tagetesen i det här inlägget sortäkta och har givit oss mängder av frön. Tagetesfröna ser ut precis som tagetesfrön ska se ut, vilket gör att jag känner mig mer eller mindre säker på att de kommer att gro och ge oss mängder av plantor. Fröna från rudbeckian är jag inte helt säker på då dess utvecklingstid från sådd till att gå upp i frö var otroligt lång, Jag vet inte om de hann mogna. Under vintern kommer jag att så fröna inomhus bland våra chiliplantor för att testa om de överhuvudtaget gror, så håll utkik på blogg och instagram när jag berättar om hur det går .
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar