Din varukorg är för närvarande tom!
Tomater – ta in eller låta dem vara kvar?

Vi får många frågor just nu om hur man ska göra med tomater som inte mognar. Ska man ta in dem? Låta dem sitta kvar? Lägga dem bland äpplen eller tänka att loppet är kört? Vad du än gör, gör inte syltade gröna tomater på alla dina gröna, efter några burkar är man rejält trött på denna sötgröna röra . Dessutom är det ganska onyttig i stora mängder då det innehåller mycket socker. Unna dig ett par burkar, men låt inte hela skörden hamna där.

Det är en seg sommar för många tomater i Sverige i år, speciellt för oss som odlar dem på soliga och gynnsamma lägen utanför växthus och inglasade uterum. För våra takodlade tomater, som står i gassande sol uppe på detta exemplariska odlingsläge går det också trögt. De är ca 3 veckors fördröjning än tidigare år men det kommer många frukter och plantorna producerar fortfarande. Det sägs att tomatplantor blir stressade av kylan och att tillväxten ökar när den kommer, lite som ett dödsryck! En annan bidragande orsak skulle jag tro är ljuset. Många växter växer bättre när våra ljusa dagar blir kortare och nätterna blir längre.
Man behöver inte låta tomaterna sitta kvar på plantorna för att mogna, men vi låter dem ofta göra det. På många håll i Sverige kan man låta dem sitta ända fram till oktober, ja till och med in i november. Det viktigaste är att ta in de flesta tomater innan den första rejäla frostnatten kommer, men en eller ett par frostnätter klarar våra tomater uppe på taket. Just nu plockar Christopher och jag av alla de fullstora tomaterna och tar in dem inomhus. Vi lagrar dem och får dem att mogna på brickor och fat. Det är bara 20-30% vi plockat av, resten sitter kvar. Nu kan tomaterna som är kvar få chansen att växa till sig och plantorna lutar inte lika mycket åt alla håll och kanter av dignande klasar. För er som har har era tomater i uterum eller växthus är kampen mot kylan ganska enkel. Ställ ut en byggfläkt eller en kupévärmare och tillför värme.
Snabba tips
1. Man kan låta tomaterna sitta kvar till första frostnatten.
2. Man kan ta in dem och få dem att mogna inomhus.
3. I växthus och i liknande miljöer kan man använda värmekällor så att det inte blir för kallt.
4. Man kan ta in hela plantor och ställa dem i soliga fönster eller under växtbelysning och låta plantorna fortsätta växa inomhus.
5. För er som odlar i växthus. Stäng inte fönster och dörrar om ni inte samtidigt tillför värme så att det torkar upp. Är det kallt och fuktigt är det lätt för gråmöglet att komma på besök och slå ut hela din skörd.
6. Lagra tomater bland äpplen om du vill att de ska mogna snabbare.
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar