Din varukorg är för närvarande tom!
Tomater – ta in eller låta dem vara kvar?

Vi får många frågor just nu om hur man ska göra med tomater som inte mognar. Ska man ta in dem? Låta dem sitta kvar? Lägga dem bland äpplen eller tänka att loppet är kört? Vad du än gör, gör inte syltade gröna tomater på alla dina gröna, efter några burkar är man rejält trött på denna sötgröna röra . Dessutom är det ganska onyttig i stora mängder då det innehåller mycket socker. Unna dig ett par burkar, men låt inte hela skörden hamna där.

Det är en seg sommar för många tomater i Sverige i år, speciellt för oss som odlar dem på soliga och gynnsamma lägen utanför växthus och inglasade uterum. För våra takodlade tomater, som står i gassande sol uppe på detta exemplariska odlingsläge går det också trögt. De är ca 3 veckors fördröjning än tidigare år men det kommer många frukter och plantorna producerar fortfarande. Det sägs att tomatplantor blir stressade av kylan och att tillväxten ökar när den kommer, lite som ett dödsryck! En annan bidragande orsak skulle jag tro är ljuset. Många växter växer bättre när våra ljusa dagar blir kortare och nätterna blir längre.
Man behöver inte låta tomaterna sitta kvar på plantorna för att mogna, men vi låter dem ofta göra det. På många håll i Sverige kan man låta dem sitta ända fram till oktober, ja till och med in i november. Det viktigaste är att ta in de flesta tomater innan den första rejäla frostnatten kommer, men en eller ett par frostnätter klarar våra tomater uppe på taket. Just nu plockar Christopher och jag av alla de fullstora tomaterna och tar in dem inomhus. Vi lagrar dem och får dem att mogna på brickor och fat. Det är bara 20-30% vi plockat av, resten sitter kvar. Nu kan tomaterna som är kvar få chansen att växa till sig och plantorna lutar inte lika mycket åt alla håll och kanter av dignande klasar. För er som har har era tomater i uterum eller växthus är kampen mot kylan ganska enkel. Ställ ut en byggfläkt eller en kupévärmare och tillför värme.
Snabba tips
1. Man kan låta tomaterna sitta kvar till första frostnatten.
2. Man kan ta in dem och få dem att mogna inomhus.
3. I växthus och i liknande miljöer kan man använda värmekällor så att det inte blir för kallt.
4. Man kan ta in hela plantor och ställa dem i soliga fönster eller under växtbelysning och låta plantorna fortsätta växa inomhus.
5. För er som odlar i växthus. Stäng inte fönster och dörrar om ni inte samtidigt tillför värme så att det torkar upp. Är det kallt och fuktigt är det lätt för gråmöglet att komma på besök och slå ut hela din skörd.
6. Lagra tomater bland äpplen om du vill att de ska mogna snabbare.
Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar