Din varukorg är för närvarande tom!
Syra kål – så här gör du

Hur underbart gott är det inte med egen syrad kål och vilken fantastisk metod det är att lagra mat på, syrning och fermentering alltså!
Här har vi använt receptet från Karin Bojs bok ”Syra själv”.
Just de här kålhuvudena har vuxit i en pallkrage i skogsträdgården. Denna pallkrage är lite speciell då vi gödslade jorden i den med b l a ensilage. Vi planterade sex rödkålsplantor i pallkragen i maj och täckodlade kålen med förmultnade löv. I september kunde vi skörda 7,7 kilo kål i denna pallkrage. Det är helt klart ett personligt rekord och kommer att testas igen.
Ingredienser

- Kål, vit, röd eller spetskål.
- Salt utan jod 4 tsk till 2kilo
- Ett rivjärn med mandolin eller mandolin.
- Glas eller lerkärl ( Jag föredrar glas då jag gillar att titta på processerna)
- Kummin om man gillar den smaken, ca 1-2 tsk till varje kilo kål.
Gör så här: Riv all kål inkl rotstocken och väg allting och mät upp salt. Lägg kålen i en behållare och försök att varva saltet så att all kål får salt på sig. Ett enkelt sätt är att ta lite kål och salt och liksom knåda in det i kålen när det ligger i kärlet och även med knytnäven trycka ner det mot botten. När du fyllt behållaren med kålen och saltet kan du låta den stå i 10-20 minuter så att saltet kan dra ut vätska från kålen. Sedan är det dags att knåda igen och försöka knåda och böka med kålen så att det blir rejält med vätska i behållaren. När vätskan täcker kålen är det dags att täcka kålen med en tyngd av något slag som håller all kål under vätskan. Ett av de bästa sätten och enklaste metoderna att täcka kålen på är att fylla en plastpåse med vatten och lägga ovanpå kålen så att det sluter tätt, ta för säkerhetsskull en extra plastpåse utanpå ifall det skulle bli läckage. Låt kålen stå i rumstemperatur i ett dygn eller två och flytta den sedan till en källare eller liknande där temperaturen ligger någonstans mellan 15-18 grader. Efter ytterligare 2 veckor kan du ställa den i kylskåpet och börja äta av den.Vi vet inte exakt hur länge den håller eftersom den av någon anledning brukar vara uppäten inom två månader hemma hos oss.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Syra kål – så här gör du”
fänkål är jättegott ihop med kål. särskilt rödkålen!!
Bra tips! Menar du frön i blandningen under syrningen, eller strimlad fänkål som syrar med, eller att ha färsk fänkål till? 🙂
Känner på mig att det är gott oavsett, men kul att veta!
[…] recept på kålsallad: Sallad med vitkål, morot och gurka, Coleslaw med blomkål, Syra kål – så här gör du, […]
Lämna ett svar