Surdegsvåfflor

surdegsvåfflor hallon blåbär
Surdegsvåfflor

När man tillsätter peppad surdeg till våffelsmeten får man våfflor som blir lite mer matiga och som tar lite längre tid på sig att bli gräddade. Just dessa surdegsvåfflor blir lite tunnare och frasigare än vad man är van vid. Supergoda!

Ingredienser:
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 ägg
1/2 – 1 tsk salt
100g smör
1 dl peppad surdeg

 

Gör så här: värm mjölk och smör i en kastrull så att blandningen blir ljummen. Vispa ner ägg, surdeg, salt och vetemjöl och vispa tills smeten blivit slät och klumpfri. Låt stå i 10-30 min innan du börjar att grädda.

Peppad surdeg = aktiverad surdeg
Dagen innan vi ska baka med surdeg så peppar vi degen. Vi tar jag fram surdegsgrunden matar den och låter den stå i rumstemperatur tills den sjuder av liv. Går det som det ska så har den svällt upp, är massor med hål i och degen är trådig och luftig. Perfekt alltså! Surdeg bör alltid vara aktiverad och sjudande av liv när man ska använda den oavsett om det är till  brödbak eller våfflor.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *