När man tillsätter peppad surdeg till våffelsmeten får man våfflor som blir lite mer matiga och som tar lite längre tid på sig att bli gräddade. Just dessa surdegsvåfflor blir lite tunnare och frasigare än vad man är van vid. Supergoda!
Ingredienser:
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 ägg
1/2 – 1 tsk salt
100g smör
1 dl peppad surdeg
Gör så här: värm mjölk och smör i en kastrull så att blandningen blir ljummen. Vispa ner ägg, surdeg, salt och vetemjöl och vispa tills smeten blivit slät och klumpfri. Låt stå i 10-30 min innan du börjar att grädda.
Peppad surdeg = aktiverad surdeg
Dagen innan vi ska baka med surdeg så peppar vi degen. Vi tar jag fram surdegsgrunden matar den och låter den stå i rumstemperatur tills den sjuder av liv. Går det som det ska så har den svällt upp, är massor med hål i och degen är trådig och luftig. Perfekt alltså! Surdeg bör alltid vara aktiverad och sjudande av liv när man ska använda den oavsett om det är till brödbak eller våfflor.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar