Din varukorg är för närvarande tom!
Sticklingsföröka aronia med pimpsten
Man kan föröka växter på två sätt, genom att så frön eller genom vegetativ förökning, dvs att ta sticklingar. För att sticklingarna ska kunna rota sig bra använder vi pimpsten i jorden.
I ett samarbete med Hasselfors Garden håller jag på att prova deras nya koncept Jordkompisar. I deras nya sortiment finns småsäckar med jordförbättrande material. Ett av dem är pimpsten och i detta inlägg kommer jag visa hur jag brukar använda det i mina odlingar.
Aroniasticklingar
Det är hemskt roligt att föröka växter genom sticklingar. När sticklingarna väl rotat sig har man ju redan en ganska stor planta som man kan plantera ut eller plantera om i väntan på en bra plats. En granne till oss har en fin aroniahäck. En dag fick jag möjlighet att klippa av några toppar för att kunna skapa egna plantor. När man förökar med hjälp av sticklingar skapas nya plantor med exakt samma egenskaper som moderplantan. Att ha egna aroniabuskar har varit en dröm sedan länge. Förra året skördade jag hos grannen och gjorde världens godaste aroniasaft.
Aroniasticklingarna har i likhet med andra buskar som växer utomhus, en slags bark. Man säger att den är vedartad. Det tar i allmänhet längre tid för en vedartad stickling att bilda rötter, än det gör för en örtartad stickling som inte har bark, tex tomat. Det kan skilja på flera veckor. Aroniasticklingarna kommer att ta några veckor på sig innan man kan skymta små rötter. Tidpunkten för när man tar sticklingen är också avgörande för hur snabbt eller långsamt det går för sticklingarna att utvecklas till plantor. Jag föredrar att föröka växter vegetativt när en växt är under tillväxt eller ligger i dvala innan tillväxt, alltså under vårvinter och tidig sommar.
Skapa en bra sticklingsjord med pimpsten
Efter att topparna på grannens Aronia-häck var avklippta stoppade jag ner dem i en kruka med en jordblandning anpassad för just sticklingar. Förutom att hålla fukten behöver jordblandningen även vara porös så att sticklingarna får luft och rötter kan utvecklas. Tricket är att blanda planteringsjord med pimpsten.
Sticklingsjorden blandar jag till strax innan jag sätter ner sticklingarna i jorden. Antingen blandar jag lite på en höft i en kruka och rör om eller så häller jag ner alla ingredienser i en större behållare och blandar runt allt material för att sedan hälla det tillbaka i krukan jag ska använda. Då tar jag hälften pimpsten och hälften planteringsjord. En del använder bara pimpsten eller bara sand till sticklingar, men jag tycker att fluffigheten och luftigheten man får när man tar hälften pimpsten och hälften så- eller planteringsjord gör att fukten stannar kvar längre men också att det blir lättare att trycka ner sticklingarna utan att de av misstag går av.
Jag har ingen regel på hur många sticklingar som får plats i en kruka eller hur tätt de står. Jag fyller på tills jag tycker att det blir lagom.
När krukan är laddad med pimpstensjorden och sticklingarna är nedtryckta är det dags att vattna. Därefter brukar jag fylla på med pimpsten längst upp efter att sticklingarna kommit i. Växter som är perenna och lever sitt liv året om utomhus, de vedartade, trivs oftast bäst att utveckla sina rötter i utomhusmiljö eller i ett kallväxthus. Därför får aroniakrukan stå i kallväxthuset.
Det är viktigt att se till att krukan hålls lagom fuktig. Inom en snar framtid hoppas jag kunna lirka ut nya rotade plantor som ska bilda skogsträdgårens framtida aroniabuskar.
Pimpsten
Pimstenens främsta egenskap är att den är lätt och porös. Den tillför både massa och luftighet till din jord. Hasselfors pimpsten är grövre än odlingssanden och ger en grövre struktur än sand. Man kan lägga den som bottenlager i krukor om du tex odlar citrus eller som ett snyggt topplager. Du kan göra en jord grov och luftig men ändå lätt, med pimpsten. Pimpsten fungerar också att blanda in i såjord eller planteringsjord om du ska föröka växter genom sticklingar. I komersiella odlingar används pimpsten som odlingssubstrat, som ett komplement till jord.
Johannes Wätterbäck
Hasselfors Gardens pimpsten som presenteras i detta inlägg
finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Sticklingsföröka aronia med pimpsten”
Hej, det är nu ett tag sedan du sticklingsförökade aronia. Jag undrar hur lång tid det tar från stickling till skörd.
Det blev inte bra, jag vet inte. 🙁
Lämna ett svar