Din varukorg är för närvarande tom!
Spenatpaj med röd pesto-creme

Det här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att äta. När spenaten dessutom är hemodlad och ger skörd redan innan midsommar är lyckan total.
Sedan flera år tillbaka är det tradition hos oss att så spenaten den 4 januari oavsett väderlek. Genom att så spenaten så pass tidigt får vi mängder med stora blad som vi kan skörda under maj och tidigt i juni. När vi sår på det här sättet, så pass tidigt, så att den ger sin skörd innan sommaren, har vi också tidigare lagt en skörd och kan få ut flera skördar på samma plats och säsong. Vi kallar denna metod för att att Serieodla och sprider ut skördarna över hela året.


”När vi odlar låter vi våra pallkragar, friland och krukor ge oss flera skördar under en säsong. När en gröda är skördad får en ny ta plats. Olika serier av grödor avlöser varandra och ger oss fantastiska skördar året om. Vi kallar detta för serieodling”.
Läs mer om vår bok om att får flera sköradar på samma plats och säsong: Serieodla



Hur vi odlar spenat
Under årens lopp har vi experimenterat med att så en hel del växters frön direkt på dess odlingsplats som tex morötter, svartrot, dill, persilja, ärtor och spenat. Att vinterså spenat har kommit att bli en tradition hos oss och två till tre pallkragar med spenat tillfredställer vårt behov av spenat under lång tid. Med färsk spenat lagar vi soppor, spenatpaj, har i sallader och som smörgåspålägg.
För att kasta dig in i vårt sätt att odla spenat har vi gjort en länk där du kan scrolla bland spenatinläggen: Spenat


Ingredienser spenatpaj
Deg
- 3 dl vetemjöl
- 125 gr smör
- 1-2 msk vatten
Fyllning
- 150-200 gr spenat, gärna färsk
- 1 vitlöksklyfta
- 3 ägg
- 3 dl gräddfil
- 1/2 tsk salt
- kryddmått svartpeppar
- 2 medelstora tomater
Röd pesto-creme
- 100 g Philadephia
- 1-2 msk röd pesto
Gör så här: Blanda mjöl, smör och vatten till en smidig deg. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda i ca 10-15 minuter i 200 grader. Ta ut formen.Finhacka spenatbladen och fräs hacket i en stekpanna på medelvärme tillsammans med lite olja och pressad vitlök.Vispa äggen och gräddfil och blanda ner spenathacket, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet. Skär tomaterna i centimetertjocka skivor och placera skivorna ovanpå fyllningen. Grädda i 25-30 minuter. Blanda Philadelphia med peston i en liten skål. Den färdiga pajen är god med en klick pesto-creme och sallad.
Tips på andra recept med spenat i: Spenatfrossa-våra bästa spenatrecept
Smaklig måltid/ Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar