Din varukorg är för närvarande tom!
Smörgås med sparris och egen Hollandaise
När våren nalkas blir jag ofta sugen på sparris. Detta är en läcker anrättning, särskilt med egengjord Hollandaise.
Ingredienser till 4 smörgåsar
1 knippe färsk sparris
olivolja
1 stor tomat
50 g smör
1 vitlöksklyfta
4 st brödskivor
Hollandaise
3 äggulor
3 msk vitt vin
150 g smör
1 ½ msk pressad citron
salt vitpeppar
Gör så här: Skär sparrisen i bitar och fräs i smör och olja tills det är mjuka. Blanda smör och pressad vitlök med lite salt. Finhacka tomaten. Bred vitlökssmöret på brödskivorna och fördela tomater och sparris jämnt. Gratinera i ugnen på 225 grader tills tomaterna fått färg. Man kan med fördel vänta med att gratinera smörgåsarna tills man kommit igång med såsen. Den ska hällas på precis innan servering och då vill man ha allting varmt.
När såsen ska tillredan börjar man med att smälta smöret och låter det sedan stå och kallna. Sedan börjar man vispa äggulor och vin i ett vattenbad. Det enklaste sättet är att ta en stor kastrull och fylla till hälften med vatten. Ställa den på spisen och låta det börja sjuda. Äggen och vinet har man i en mindre kastrull som man håller i den större kastrullen samtidigt som man vispar. När vinet och äggulorna börjar tjockna tar man av kastrullen. Nu är det dags att tillsätta smöret droppvis eller i en tunn stråle medan man vispar. Häller man för mycket smör eller vispar för dåligt finns risk att såsen skär sig. När smöret är ihällt ska man smaksätta såsen med citron, salt och peppar innan den är klar. Om smörgåsarna inte är klara kan såsen hållas varm i vattenbadet, under förutsättning att det inte blir för varmt där.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Smörgås med sparris och egen Hollandaise”
Åh, så gott!!! Självklart ska man vispa sin egen hollandaise. Nu har jag lagt ut alla mina egna sparrisrecept. Hälsningar Nina, mellan lera och blom ;).
Lämna ett svar