Din varukorg är för närvarande tom!
Släng inte din mat

Ett av det allra häftigaste med att odla egna grönsaker tycker vi är att upptäcka fler och fler användningsområden för olika grödor. Det handlar såklart om olika sätt att tillaga dem på. När man står där och hackar eller finfördelar på annat sätt, så har i alla fall vi svårt att bara ta avfallet och lägga i kökskomposten. Det tar liksom emot att slänga sådant man ägnat så mycket tid åt att framställa. Har man sått från frö, planterat om, avhärdat, planterat ut, vattnat och hållit på är det ju klart att man vill äta upp så mycket som möjligt. Vi har länge provat oss fram och testätit sådant som man i regel brukar kasta och funnit nya goda grönsaksdelar.

Alla som odlar eller har odlat broccoli, vet att det blir en hel del skörd. Vi brukar spara buketter i vas i kylskåpet i väntan på att vi ska bli sugna på broccoli. Häromveckan stod vi i köket med tre vaser broccoli som vi bestämde oss för att förvälla och frysa in. Skörden klipptes i minde bitar och både stjälkbitar och blad åkte med. De är nämligen precis lika goda som buketterna. Det var inget som for ner i kökskomposten.
På ett flertal blomkålsplantor blev det inget blomkålshuvud alls i år. Så blir det ibland. Vi hade verkligen längtat efter att kunna göra våra indiska blomkålsbollar på hemodlad blomkål, men då flertalet plantor inte gav någon vidare blomkålsskörd, fick vi tänka om. Men blomkålsbollar blev det ändå på egenodlat tillslut, jättegoda och krispiga med saftigt inre. Det var den tjocka bladnerven på blomkålsplantan som vi rev och det funkade precis lika bra. Resten av bladen stekte vi i rapsolja med salt som tillbehör.
Annat som kan ätas men som för många rensas bort och slängs, är blast. På röd- och gulbetor kan man göra härliga sallader. Rotselleriblast kan användas som smaksättning i soppor, grytor och örtsalt, ta med fördel bort bladen som inte har lika angenäm smak. Grön lök- och vitlöksblast är otroligt gott och ger en något mildare smak än själva löken. Lökblasten kan ätas färsk i sallader, men är också suveränt gott att fräsa i het panna med rapsolja och servera som ett tillbehör.
Ett varningen ord till dig som vill äta mer av köpta grönsaker. Välj ekologiskt odlade så undviker du en hel del gifter.
Vilka ”nya” växtdelar brukar du ta vara på och vad gör du med det?
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Släng inte din mat”
Blast av kryddörter fryser jag ner och använder i grytor. Det är lätt att fiska upp dem efteråt.
KatrinJag har kvar foderblad från savoykål. Visst borde man kunna hitta användningsområden även för dem? Har någon tips på vad ni lagar av dem och kommande foderblad av spetskål?
Mina spetskål har enorma foderblad, har någon jord något av dem. Kåldolmar?
Foderblad delas i två delar (ta bort stammen) och rullas cigarr-likt. Strimla dom och stek dom i lite olja och smör. Riv lite parmesan ovanpå.
Fantastiskt krispig sallad som förrätt eller till kött.
Gott också på en rostad macka med tomat.
Stammen går hackad ner i en soppa eller gryta.
Smakar de gott ska du använda dem 🙂
Absolut! Vad helst din fantasi kläcker fram. Testa att strimla och stek på medelvärme i rapsolja med lite örtsalt.
Jag skulle vilja ha tips på vad man kan göra med fänkålsblast mer än att tillsätta den när man kokar buljong!
Lämna ett svar