Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda vallmofrön till brödbaket
Nu har vi börjat samla in vallmofrön. Det är framför allt gott till olika bakverk men fröna använder vi också till att så nya plantor av.
Med vallmo i sin odling kan man få njuta flera gånger om. Knopparna är svulstiga och läckra att titta på och när de sedan öppnar sig och ska försöka veckla ut de skrynkliga bladen kan man nästan uppleva det som ett ostruket silkestyg. De utvecklade blommorna blir som ett smycke i trädgården och även fast de snabbt blommar över är fägringen inte över. När kronbladen lämnat stjälkarna kvarlämnas frökapseln som i sin tur också är en mycket vacker skapelse.
Det är fel att säga att vi endast odlar vallmo för dess fantastiska frön, men det är i alla fall en av anledningarna. Sorten som vi odlar i grönsaksodlingen är Papaver somniferum och dess frön är ätbara och de som används på och i olika bakverk.
Att tänka på vid skördetiden
När man ska skörda vallmofrön som är ätliga finns några saker att ta hänsyn till:
- Har du flera olika sorters vallmo i din odling har de troligen korsat sig med varandra och är dina sorter av både ätlig och oätlig sort, finns det ingen garanti på att de frön du tar är ätliga. Läs mer https://www.fobo.se/index.php/kunskapmeny/fragor-svar-meny/fragor-svar-2009-meny/233-kan-man-aeta-froen-fran-vallmo
- Om man inte är helt säker på att den sort man har är en Papaver somniferum bör man inte ta egna frön för att äta. Man kan inte se på en uppdriven planta exakt vilken sort det är. Fröna kan man självklart använda för att så ny vallmo, men alltså inte äta.

- När frökapslarnas öppnas är fröna klara att spridas för vinden. Det gäller att ha lite koll och titta efter. För när du kan se hålen under kapselns hätta, den översta platta delen på kapseln, bör du klippa av stjälken och stoppa ner den, upp och ner i en papperspåse. Väntar man för länge med att skörda är risken stor att frön redan har trillat ur.
- I papperspåsen kan sedan fröna förvaras. Det gör inget om kapslar och stjälkar också är kvar i påsen.
Sortera fröna
När fröna ska användas eller kanske hamna i en burk behöver de sorteras först. Se till att skaka ur alla kapslar så att verkligen alla frön kommer ut och ner i påsen. Ta sedan bort alla större växtdelar. Tomma frökapslar är väldigt fina tycker vi och vi har dem gärna som dekoration. Ibland blir de till pysselmaterial för barnen.
När fröna är helt rensade och torra kan de förvaras i en glasburk med lock eller i en papperspåse. Det är viktigt att de hålls torra. Vi använder gärna vallmofrön i sockerkakan eller ovanpå bröd.
Tips!
Frön som inte används kan sås, en bra tid är att så fröna under sensommaren, då plantorna själva släpper sina frön.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga - Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Nu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda vallmofrön till brödbaket”
Hej i solen
Jag har sått vallmofrön och då det inte kom några blommor i alla de gröna bladen så började jag undra om det var nån sorts sallad jag hade sått. Hade glömt att skriva upp just den pallkragens sådd. Kollade mina fröpåsar men tyckte inte att det såg ut som vintersalladen som jag hade sått o som inte hade kommit upp. Så jag åt några blad men tyckte att de var ganska smaklösa och lite trista. Har ätit av bladen flera gånger o mått bra. Nu ser jag till min förskräckelse att det nog är vallmoblad som jag ätit. Då jag har mått bra kan de ju inte vara giftiga men kanske olämpliga ändå att äta??? Har sökt på nätet o fått fram att vissa vallmofrön är giftiga men är då åxå deras blad giftiga? Med vänlig hälsning, Anne












Lämna ett svar