Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda vallmofrön till brödbaket
Nu har vi börjat samla in vallmofrön. Det är framför allt gott till olika bakverk men fröna använder vi också till att så nya plantor av.
Med vallmo i sin odling kan man få njuta flera gånger om. Knopparna är svulstiga och läckra att titta på och när de sedan öppnar sig och ska försöka veckla ut de skrynkliga bladen kan man nästan uppleva det som ett ostruket silkestyg. De utvecklade blommorna blir som ett smycke i trädgården och även fast de snabbt blommar över är fägringen inte över. När kronbladen lämnat stjälkarna kvarlämnas frökapseln som i sin tur också är en mycket vacker skapelse.
Det är fel att säga att vi endast odlar vallmo för dess fantastiska frön, men det är i alla fall en av anledningarna. Sorten som vi odlar i grönsaksodlingen är Papaver somniferum och dess frön är ätbara och de som används på och i olika bakverk.
Att tänka på vid skördetiden
När man ska skörda vallmofrön som är ätliga finns några saker att ta hänsyn till:
- Har du flera olika sorters vallmo i din odling har de troligen korsat sig med varandra och är dina sorter av både ätlig och oätlig sort, finns det ingen garanti på att de frön du tar är ätliga. Läs mer https://www.fobo.se/index.php/kunskapmeny/fragor-svar-meny/fragor-svar-2009-meny/233-kan-man-aeta-froen-fran-vallmo
- Om man inte är helt säker på att den sort man har är en Papaver somniferum bör man inte ta egna frön för att äta. Man kan inte se på en uppdriven planta exakt vilken sort det är. Fröna kan man självklart använda för att så ny vallmo, men alltså inte äta.

- När frökapslarnas öppnas är fröna klara att spridas för vinden. Det gäller att ha lite koll och titta efter. För när du kan se hålen under kapselns hätta, den översta platta delen på kapseln, bör du klippa av stjälken och stoppa ner den, upp och ner i en papperspåse. Väntar man för länge med att skörda är risken stor att frön redan har trillat ur.
- I papperspåsen kan sedan fröna förvaras. Det gör inget om kapslar och stjälkar också är kvar i påsen.
Sortera fröna
När fröna ska användas eller kanske hamna i en burk behöver de sorteras först. Se till att skaka ur alla kapslar så att verkligen alla frön kommer ut och ner i påsen. Ta sedan bort alla större växtdelar. Tomma frökapslar är väldigt fina tycker vi och vi har dem gärna som dekoration. Ibland blir de till pysselmaterial för barnen.
När fröna är helt rensade och torra kan de förvaras i en glasburk med lock eller i en papperspåse. Det är viktigt att de hålls torra. Vi använder gärna vallmofrön i sockerkakan eller ovanpå bröd.
Tips!
Frön som inte används kan sås, en bra tid är att så fröna under sensommaren, då plantorna själva släpper sina frön.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
- Vi sår allt i planteringsjord!Kan man så sina frön i planteringsjord? Eller måste man använda såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor? Behöver man tillsätta vermikulit, pimpsten eller perlit för att det ska… Läs mer: Vi sår allt i planteringsjord!
- Samplantera majs, sockerrör och solrosorVi har fattat tycke för att samplantera tre höga växter tillsammans: majs, solrosor och sockerrör. Växterna skapar en hög, pampig och storslagen djungel som dessutom ger lite insynsskydd. I Tillsammansodlingen råkade det vara… Läs mer: Samplantera majs, sockerrör och solrosor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda vallmofrön till brödbaket”
Hej i solen
Jag har sått vallmofrön och då det inte kom några blommor i alla de gröna bladen så började jag undra om det var nån sorts sallad jag hade sått. Hade glömt att skriva upp just den pallkragens sådd. Kollade mina fröpåsar men tyckte inte att det såg ut som vintersalladen som jag hade sått o som inte hade kommit upp. Så jag åt några blad men tyckte att de var ganska smaklösa och lite trista. Har ätit av bladen flera gånger o mått bra. Nu ser jag till min förskräckelse att det nog är vallmoblad som jag ätit. Då jag har mått bra kan de ju inte vara giftiga men kanske olämpliga ändå att äta??? Har sökt på nätet o fått fram att vissa vallmofrön är giftiga men är då åxå deras blad giftiga? Med vänlig hälsning, Anne
Lämna ett svar