Ska man beskära gurka, zucchini, pumpa, melon eller inte?

Ibland hör eller ser man odlare som berättar om att de tycker om att beskära sina gurkväxter. I det här inlägget berättar vi om anledningar till beskärning och vad det kan leda till – både för- och nackdelar.

Varje år odlar vi ett gäng olika gurkväxter och sorter. Till gurkväxterna räknas såklart gurka, men även zucchini/squasch, pumpa och melon. När det gäller gurkväxter är det kända för att ta stor plats. På ganska kort tid kan små plantor förvandlats till en djungel. Man behöver alltså räkna med att man antingen har stor markplats där de kan sprida ut sig eller en plats med möjlighet att binda upp de slingrande stjälkarna. Det mest härliga med att odla gurkväxter är när man kan skörda de första frukterna. Inget går upp emot en solvarm egenodlad gurka, en lagom stor zucchini, en läskande vattenmelon eller kanske en nakenfröpumpa. Börjar man leta runt hos fröfirmor kan man hitta allehanda gurkväxter med olika former, smaker och egenskaper.

Varför beskära?

Då och då förespråkar odlare om att beskära sina plantor. När det handlar om buskar och träd kan det handla om att man vill få ett finare växtsätt. När det handlar om grönsaksplantor är det oftast inte växtsättet som står i fokus, mer frambringandet av en tillfredsställande skörd. Med gurkväxter, som i sitt naturliga växtsätt breder ut sig ganska ohämmat, kan man kanske behöva decimera framfarten i vissa fall. Då går det bra att ta bort rankor, och liksom minimera utbredningen. När beskärningen ska leda till bättre skörd framhålls vanligen två tankegångar:

  • Klippa bort delar/rankor/tjyvar av växten för att växten ska få hjälp med sin resursfördelning och välja utvalda frukter istället för att låta växten växa vidare eller förgrena sig. Ganska vanligt tänk vid melonodling, men det förekommer även vid andra typer av gurkväxter.
  • Blada av så att solljuset ska träffa frukterna och därmed snabba på mognandet. Huruvida dessa påståenden verkligen stämmer kommer vi försöka reda ut.

Huruvida dessa påståenden stämmer eller inte är inte helt lätta att reda ut men vi ska göra ett försök.

Bladverkets funktion

Alla växter, inklusive gurkväxter, använder sina blad för att kunna ta in ljuset och koldioxiden i luften och omvandla det till energi (socker). Förfarandet kallas fotosyntes och är grunden för allt växande och något man brukar lära sig i grundskolan vid flera tillfällen. Energin från solen och koldioxiden behövs för att växten ska kunna växa och för att frukter ska utvecklas och mogna…..

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *