Din varukorg är för närvarande tom!
Semitorkade tomater

Det blev semitorkade tomater här om dagen med egenodlade smaksättare. Jag kunde inte drömma om att ett kilo skrynkliga tomater i december skulle bli till denna fantastiska ingrediens. Både tomaterna, timjankvistarna, örtsaltet och vitlöken kommer från egna odlingar.
Inte kunde jag ana att jag skulle kunna få till en burk semitorkade tomater mitt i vintern och på den för mig nya pärontomaten ”Indigo peardrops”. Jag hade ingen aning om att den gick att lagra så länge! Men det gick och tomaterna blev underbart goda! Inte så där röda så som man är van vid utan mer djupt gulbruna. Men herregud smaken! Den var fantastisk! Jag skulle bara provsmaka några igår men det slutade med att jag åt upp en tredjedel av burken.
Förvällda timjankvistar
Igår, när jag åt tomaterna hade de legat i olja och kryddor i två dagar. Jag antar att de smakar ännu bättre om en vecka. Man brukar rekommendera en hållbarhet i två veckor för sådana här inläggningar om man förvarar de i kylskåp, och det rekommenderar även jag. Jag är lite petig när jag jobbar med livsmedel i bara olja så jag förvällde timjankvistarna i hett vatten. Visserligen tappar de en del smak men samtidigt vet man att de flesta eventuella baskilusker har dött. Skönt tycker jag, i synnerhet när jag rekommenderar andra att följa i mina spår.
Väldigt lång hållbarhet
De här tomaterna, till största delen ”Indigo peardrops” har legat inomhus sedan i oktober och november. För att vara små ”vanliga” körsbärstomater har de varit extremt hållbara. Jag odlar ju även den lagringsdugliga tomaten ”Principe Borghese” men den är inte alls så lagringstålig som denna. Jag kommer definitivt odla ”Indigo peardrops” igen.
Sortera ut de fina tomaterna
Efter att jag gått igenom varje tomat och sorterat ut dem som var lite kantstötta och skadade så sköljde jag av alla tomater. Sedan delade jag dem och la dem på en ugnsplåt som jag täckt med bakplåtspapper. Jag fick i hop nästan ett kilo och ja la dem alla med snittytan uppåt och så trångt det bara gick utan att de skulle hamna alldeles ovanpå varandra. Sedan ugnsbakade jag dem på 100 grader i ca 6 h.
Ingredienser
- 500 – 1000 g tomater
- 4 vitlöksklyftor
- 6-12 små timjankvistar
- Oliv eller rapsolja
- Några nypor hemtrampat örtsalt eller vanligt salt.
Gör så här: Sortera ut de allra finaste tomaterna till inläggningen och skölj av dem. Skär tomater på hälften och placera dem med snittytan uppåt på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Ugnsbaka dem på 100 grader i ca 6 h och ta ut och låt svalna. Slå kokande vatten över timjankvistarna och låt dem ligga i det varma vattnet i ca 2 min innan du slår av vattnet. Skiva vitlökarna tunt och lägg dem lite här och där i burken med de ugnsbakade tomaterna och varva in timjankvistar gärna mot glasburkens yta så att de förgyller inläggningen visuellt med sin skönhet. Häll i olja tills det täcker tomterna och tryck ner dem lite till med en ren gaffel så att de verkligen hamnar under ytan. Förslut burken och förvara i kylskåpet i ca 2 v.
(Det går alldeles utmärkt att laga det här receptet med köpekörsbärstomater om du inte har några egna)
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar