Semitorkade tomater

Det blev semitorkade tomater här om dagen med egenodlade smaksättare. Jag kunde inte drömma om att ett kilo skrynkliga tomater i december skulle bli till denna fantastiska ingrediens. Både tomaterna, timjankvistarna, örtsaltet och vitlöken kommer från egna odlingar.

Inte kunde jag ana att jag skulle kunna få till en burk semitorkade tomater mitt i vintern och på den för mig nya pärontomaten ”Indigo peardrops”. Jag hade ingen aning om att den gick att lagra så länge! Men det gick och tomaterna blev underbart goda! Inte så där röda så som man är van vid utan mer djupt gulbruna. Men herregud smaken! Den var fantastisk! Jag skulle bara provsmaka några igår men det slutade med att jag åt upp en tredjedel av burken.

Förvällda timjankvistar

Igår, när jag åt tomaterna hade de legat i olja och kryddor i två dagar. Jag antar att de smakar ännu bättre om en vecka. Man brukar rekommendera en hållbarhet i två veckor för sådana här inläggningar om man förvarar de i kylskåp, och det rekommenderar även jag. Jag är lite petig när jag jobbar med livsmedel i bara olja så jag förvällde timjankvistarna i hett vatten. Visserligen tappar de en del smak men samtidigt vet man att de flesta eventuella baskilusker har dött. Skönt tycker jag, i synnerhet när jag rekommenderar andra att följa i mina spår.

Väldigt lång hållbarhet

De här tomaterna, till största delen ”Indigo peardrops” har legat inomhus sedan i oktober och november. För att vara små ”vanliga” körsbärstomater har de varit extremt hållbara. Jag odlar ju även den lagringsdugliga tomaten ”Principe Borghese” men den är inte alls så lagringstålig som denna. Jag kommer definitivt odla ”Indigo peardrops” igen.

Sortera ut de fina tomaterna

Efter att jag gått igenom varje tomat och sorterat ut dem som var lite kantstötta och skadade så sköljde jag av alla tomater. Sedan delade jag dem och la dem på en ugnsplåt som jag täckt med bakplåtspapper. Jag fick i hop nästan ett kilo och ja la dem alla med snittytan uppåt och så trångt det bara gick utan att de skulle hamna alldeles ovanpå varandra. Sedan ugnsbakade jag dem på 100 grader i ca 6 h.

Ingredienser

  • 500 – 1000 g tomater
  • 4 vitlöksklyftor
  • 6-12 små timjankvistar
  • Oliv eller rapsolja
  • Några nypor hemtrampat örtsalt eller vanligt salt.

Gör så här: Sortera ut de allra finaste tomaterna till inläggningen och skölj av dem. Skär tomater på hälften och placera dem med snittytan uppåt på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Ugnsbaka dem på 100 grader i ca 6 h och ta ut och låt svalna. Slå kokande vatten över timjankvistarna och låt dem ligga i det varma vattnet i ca 2 min innan du slår av vattnet. Skiva vitlökarna tunt och lägg dem lite här och där i burken med de ugnsbakade tomaterna och varva in timjankvistar gärna mot glasburkens yta så att de förgyller inläggningen visuellt med sin skönhet. Häll i olja tills det täcker tomterna och tryck ner dem lite till med en ren gaffel så att de verkligen hamnar under ytan. Förslut burken och förvara i kylskåpet i ca 2 v.

(Det går alldeles utmärkt att laga det här receptet med köpekörsbärstomater om du inte har några egna)

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *