Din varukorg är för närvarande tom!
Semitorkade tomater

Det blev semitorkade tomater här om dagen med egenodlade smaksättare. Jag kunde inte drömma om att ett kilo skrynkliga tomater i december skulle bli till denna fantastiska ingrediens. Både tomaterna, timjankvistarna, örtsaltet och vitlöken kommer från egna odlingar.
Inte kunde jag ana att jag skulle kunna få till en burk semitorkade tomater mitt i vintern och på den för mig nya pärontomaten ”Indigo peardrops”. Jag hade ingen aning om att den gick att lagra så länge! Men det gick och tomaterna blev underbart goda! Inte så där röda så som man är van vid utan mer djupt gulbruna. Men herregud smaken! Den var fantastisk! Jag skulle bara provsmaka några igår men det slutade med att jag åt upp en tredjedel av burken.
Förvällda timjankvistar
Igår, när jag åt tomaterna hade de legat i olja och kryddor i två dagar. Jag antar att de smakar ännu bättre om en vecka. Man brukar rekommendera en hållbarhet i två veckor för sådana här inläggningar om man förvarar de i kylskåp, och det rekommenderar även jag. Jag är lite petig när jag jobbar med livsmedel i bara olja så jag förvällde timjankvistarna i hett vatten. Visserligen tappar de en del smak men samtidigt vet man att de flesta eventuella baskilusker har dött. Skönt tycker jag, i synnerhet när jag rekommenderar andra att följa i mina spår.

Väldigt lång hållbarhet
De här tomaterna, till största delen ”Indigo peardrops” har legat inomhus sedan i oktober och november. För att vara små ”vanliga” körsbärstomater har de varit extremt hållbara. Jag odlar ju även den lagringsdugliga tomaten ”Principe Borghese” men den är inte alls så lagringstålig som denna. Jag kommer definitivt odla ”Indigo peardrops” igen.

Sortera ut de fina tomaterna
Efter att jag gått igenom varje tomat och sorterat ut dem som var lite kantstötta och skadade så sköljde jag av alla tomater. Sedan delade jag dem och la dem på en ugnsplåt som jag täckt med bakplåtspapper. Jag fick i hop nästan ett kilo och ja la dem alla med snittytan uppåt och så trångt det bara gick utan att de skulle hamna alldeles ovanpå varandra. Sedan ugnsbakade jag dem på 100 grader i ca 6 h.
Ingredienser
- 500 – 1000 g tomater
- 4 vitlöksklyftor
- 6-12 små timjankvistar
- Oliv eller rapsolja
- Några nypor hemtrampat örtsalt eller vanligt salt.
Gör så här: Sortera ut de allra finaste tomaterna till inläggningen och skölj av dem. Skär tomater på hälften och placera dem med snittytan uppåt på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Ugnsbaka dem på 100 grader i ca 6 h och ta ut och låt svalna. Slå kokande vatten över timjankvistarna och låt dem ligga i det varma vattnet i ca 2 min innan du slår av vattnet. Skiva vitlökarna tunt och lägg dem lite här och där i burken med de ugnsbakade tomaterna och varva in timjankvistar gärna mot glasburkens yta så att de förgyller inläggningen visuellt med sin skönhet. Häll i olja tills det täcker tomterna och tryck ner dem lite till med en ren gaffel så att de verkligen hamnar under ytan. Förslut burken och förvara i kylskåpet i ca 2 v.
(Det går alldeles utmärkt att laga det här receptet med köpekörsbärstomater om du inte har några egna)
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar