Har du varit med om att dina tomater blivit alldeles bruna och oätliga? Har blad och stjälkar på din potatisblast haft döda fläckar? Då har du kanske fått in potatisbladmögel i din odling, som gett brunröta på dina tomater och potatisar. Här berättar vi vad som kan orsaka brunrötan och hur man kan undvika eländet. Vi ger också tips på vad man kan göra ifall man haft oturen att få detta elände.
Under våra år med tomatodling har vi fått åkomman potatisbladmögel/brunröta ett flertal gånger. I början visste vi inte vad det var som drabbat plantorna. Har man en liten tomatodling med några få plantor, kan man kanske rationalisera missödet med att det var ett dåligt tomatår eller att sorten inte verkar särskilt bra eller att den har lidit brist på något näringsämne. Man tänker kanske att nästkommande år kan bli helt annorlunda eftersom man då kommer satsa på helt andra sorter.
Så där tänkte även vi i början. Men när vi började odla lite mer massivt, kändes vår tidigare förklaringsmodell inte längre tillräcklig. En sensommar för tio år sedan växte våra tomatplantor och frodades som vanligt och det fanns över huvud taget inte några tecken på att plantorna mådde dåligt eller hade någon typ av näringsbrist. Massvis med fruktämnen växte fram och den framtida skörden såg ut att bli rekordstor.
Så en dag började vi se att bladen blev bruna i kanterna och vidare blev även de gröna tomaterna bruna i sitt skal och såg ut att börja ruttna. Johannes kände igen förfarandet sedan tidigare och insåg att det nu var dags att verkligen ta reda på mer om detta tomattillsånd. I ett odlarforum svarade Lena Israelsson och berättade om växtsjukdomen potatisbladmögel, vilken orsakar brunröta på tomater.
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar