Din varukorg är för närvarande tom!
Så skördar du huvudkål
Visst är det ett under när man står där med stora kålhuvden som man odlat fram alldeles själv. Människor som inte odlar kan inte riktigt sätta sig in i den där härligt barnsliga lyckan över att vunnit denna kamp. För det är verkligen en kamp, särskilt att odla kål. Kål är en bra gröda om man gillar att utvecklas i sitt odlande. Om denna växt har vi skrivit en hel del och kommer säkerligen fortsätta att skriva om igen och igen och igen. Men i det här inlägget ska jag berätta hur du skördar kål på ett varsamt sätt så att du på varje kålplanta kan plocka ut ytterligare ca 0,3-0,5 kg under höst och vinter. Tekniken är enkel och den kräver ingen extra arbetsinsats.
Vill man få ut det mesta möjliga från sina kålplantor, och det vill man ju, gäller det att tänka i ett större perspektiv kring hur man skördar. Den här tekniken kom jag på lite av en slump, som så mycket annat inom odlandet, när jag skördade kål för några år sedan. Jag lämnade kvar några kålplantor som jag stulit på dess huvuden och plötsligt hände något. Plantorna dog inte, de fortsatte att leva och ganska nära inpå min stöld började plantorna att utveckla nya huvuden. Jag blev hänförd och fascinerad och rikligt belönad. Begreppet seriodling vidgades till något mycket större. Man behöver alltså inte plantera ut nya plantor för att kunna skörda ytterligare en omgång huvudkål, det räcker med att skörda dem skonsamt.
Vi föredrar små huvuden framför stora, strax under eller över kilot tycker vi är lagom. Nu i augusti – september är det dags att skörda de första huvudena i vår favoritstorlek och det ska göras försiktigt så att inte plantan går av. Om ni inte tänker använda alla huvuden på en gång är det mycket bättre att lämna kvar dem på växtplatsen och skörda successivt efter era behov. Den bästa förvaringsplatsen är oftast på grödans växtplats, men se upp för kålfjärilen


Efter ytterligare en vecka eller två sträcker huvudena på sig och pallkragen börjar bli så där härligt frodig igen. Tänk så enkelt! Genom att inte arbeta, utan att låta dem stå kvar, så belönar de oss med ca 0,5 kg extra kål per planta. Är det inte fantastiskt?
Lycka till med era skördar.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Så skördar du huvudkål”
Satte blomkål för första gången i år. Jättefina stora blad men inga huvuden ännu, är det kört då tro? Kan man använda bladen till något?
Tack för inspiration och värdefull fakta. Fullkomligt älskar er nya sida, lättöverskådligt med massor av läsvärda artiklar. Bra jobbat! 👏
Tack så mycket för bra tips!
Anders
[…] Lästips: Så skördar du huvudkål […]
Lämna ett svar