Din varukorg är för närvarande tom!
Så skapar vi en hållbar jord med biokol
Byter du ut odlingsbehållarnas jord varje år? Gör inte det! Här ger jag tips på hur du skapar en hållbar jord med biokol.
I ett samarbete med Hasselfors Garden håller jag på att prova deras nya koncept Jordkompisar. I deras nya sortiment finns småsäckar med jordförbättrande material. Ett av materialen är biokol och i det här inlägget berättar jag hur jag använder biokol för att skapa en hållbar jord.
Den allra vanligaste jorden man använder när man planterar växter i krukor och lite större odlingslådor är planteringsjord. Planteringsjord är till största delen baserad på torv som är kalkad och sparsamt gödslad. Dessutom innehåller den lite sand och lera, med betoning på lite. För en säsong fungerar planteringsjord mycket bra, såtillvida att du tilläggsgödslar den. Näringen i planteringsjord räcker bara i tre till fyra veckor.
På våra takodlingar har vi experimenterat med olika jordmaterial. Målet har varit att få till en hållbar jord i våra odlingslådor, vilken inte behöver bytas ut varje år. Vi har lyckats och vi har nu kunna odla i samma jord i sex säsonger. Mirakelmedlet heter biokol.
Biokolets främsta och mest omtalade egenskaper är att binda kol i jorden, behålla fukten samt att berika jorden med näring under lång tid. Dess något mindre framträdande egenskap – att ge god struktur till jorden, är i detta fall det mest fantastiska. Genom att tillsätta biokol i planteringsjord, kommer jorden hållas luftig och lättarbetad i många år framöver.
Batteri
Biokol kan liknas vid ett batteri, som först måste vara uppladdat för att sedan kunna avge energi. Laddningen kan ske genom att man innan användning låter kolet ligga och dra åt sig av någon typ av flytande näring så som tex kiss, nässelvatten eller något annan flytande produkt. Man kan också tillföra en extra dos utav fast näring i jorden som biokolet får ta hand om. Om man missar den detaljen, att ladda biokolet, kommer kolet ladda upp sig själv med den näring som finns i jorden och då finns risken att växterna får för lite näring under det första odlingsåret.
Skapa en plantering med biokol
Till vår balkong ska jag plantera i den gamla badbaljan som mormor badade i som barn. I den får det plats ganska många växter och det blir så fin färgkombination med den svarta jorden mot den gråa bleckplåten och de olika gröna nyanserna från växterna. .
Jordingredienser:
1 påse med planteringsjord (50 liter)
2 påsar Hasselfors biokol ( 4 liter x 2 )
450 gram pelleterat hönsgödsel/naturgödsel för köksträdgården ( 80 g per 10 liter jord + 50 g för att ladda biokolet)

Jag börjar med att blanda alla ingredienser i baljan. Jord, biokol och gödsel. Till just denna plantering låter jag biokolet ladda upp sig genom tillförsel av lite extra gödsel i jorden. Detta sker bara vid skapandet av jorden, kommande år kommer kolet istället avge näring till jorden och då gödslar jag inte lika mycket.

Efter att allt är blandat allt bestämmer jag hur jag ska placera mina växter. Jag brukar för enkelhetens skull ställa ut plantorna ovanpå jorden innan jag planterar dem. Det blir tydligast så och min så vanliga fallenhet att plantera för tätt, kan bromsas lite.
I den här baljan odlar jag två sorters sallat, Little gem och Bronze arrowhead, en kruka koriander, en kruka gul portlak, en kruka basilika, en lakritsmynta samt en kruka med zinnior i blandade färger. Alla plantor har jag sått under vinter eller vår i vårt kallväxthus. Här, på denna begränsande yta finns alltså sallat till frukostmackorna, luncherna och middagarna. Kryddorna som ger det lilla extra till måltiderna. Mynta är till mojiton eller kvällsteet och några vackra blommor som skänker fägring till mina ögon fick också plats.

Jag gör små gropar i jorden och stoppar ner plantorna och avslutar planteringen med en rejäl vattning. I en sådan här jord, då biokol är tillsatt, vattnar jag dessutom lite extra då biokolen suger en hel del i början.
Under sommar och höst
För att hålla min balkongodling i bra skick, kommer jag att hålla jorden jämt fuktig. Eftersom jag inte har några hål i botten på denna balja finns risk att vatten samlas i botten och kväver växternas rötter. Därför kommer jag vattna försiktigt och verkligen känna efter så att det varken blir för torrt eller för fuktigt. Om jag skördar slut på någon grönsak kommer jag att plantera något nytt, ända tills hösten blir för kall växterna. Är du ovan att odla i behållare utan hål i botten bör du borra hål i botten, det är väldigt lätt att råka dränka plantor.
Biokol
Hasselfors biokol är ren kol i finfördelad form. Biokol är ett fantastiskt material som både binder fukt och näring samt skapar en lucker struktur till jorden du odlar i. Biokolens goda effekter njuter man bäst på lätta jordar av torv eller sand, jordar som många gånger inte håller fukt och näring så bra. Odlar man i lite större odlingsbehållare är biokol verkligen materialet som skapar en hållbar jord över flera år. Man kan också tillföra biokol till jord på friland och i pallkragar.
Johannes Wätterbäck
Hasselfors Gardens biokol som presenteras i detta inlägg
finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar