Med gott om rotfrukter på lager blir en rotfruktsgratäng en bra middagsrätt. Man kan blanda vilka rotfrukter som helst och ta det man har hemma. I receptet nedan har vi skrivit exakt så mycket som vi tog denna gång, men vill man ta mer av någon rotfrukt och mindre av någon annan så går ju det också bra.
Ingredienser
För en liten form, 2-3 personer
2 potatisar
125 g rotselleri
100 g palsternacka
75 g morot
1 liten gul lök
någon tsk färsk eller torkad timjan
örtsalt och peppar
3,5 dl grädde
smör eller olja att smöra formen med
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och grovriv rotfrukterna och löken. Vi använde ett rivjärn med vev. Lägg allt riv i en bunke, salta, peppra och smula i timjan. Blanda väl. Fördela rivet i en smord ugnssäker form. Häll över grädden och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. I fall ytan börjar ta färg kan man lägga över ugnsfolie för att undvika att rotfruktsgratängen blir helt bränd.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar