Din varukorg är för närvarande tom!
Rödkål med kummin
Rödkål är ett måste för mig på julafton men jag njuter gärna denna delikata sidorätt både innan och efter den 24 december. Det här är ett recept som även fungerar för vegetarianer då rödkålen inte innehåller något skinkspad.
Visst är det lite märkligt att den här sidorätten bara heter ”rödkål” som grönsaken den baseras på? Kan vi istället döpa den till julrödkål för att hålla isär begreppen? När jag var ung fick jag smaka en av de ljuvligaste julrödkålar man kan tänka sig. Innan hade jag bara kommit i kontakt med färdigkokt rödkål på burk och som jag där och då lärt mig att tycka väldigt mycket om. Men det var inte förrän jag fick smaka Uta Jacobs hemkokta rödkål som mina smaklökar fick smaka den ljuvligaste kålen av de alla. Hon kryddade den nämligen med kummin och gjorde den från grunden på färsk rödkål.
Det här receptet är ett försök till att efterskapa Utas goda julrödkål. I mitt recept använder jag vinterskördad spetskål av sorten Kalibos, egen sirap från sockerrören vi odlade på takfarmen under sommaren, kummin från pallkragen bredvid, hemgjord äppelcidervinäger, egenkokt vinbärssaft och några härligt syrliga Aromaäpplen som vi fick av Börje och Annika, våra odlarvänner vid skogsträdgården.
Ingredienser
- 500g röd spetskål
- 25 g smör
- 2- 3 msk rapsolja
- 2 medelstora äpplen
- 1 rödlök, modell mindre
- 0,5 dl sirap
- 1 msk kumminfrön
- 1-2 tsk salt
- 1 dl koncentrerad vinbärssaft
- 1,5 dl öl
- 1 grönsakbuljongtärning
Gör så här: Strimla rödkålen, rödlöken och de skalade och urkärnade äpplena på en mandolin. Fräs därefter ingredienserna i smöret och rapsoljan på medelvärme så att de mjuknar och det börjar att dofta gott. Häll därefter i öl, saft, sirap, salt, kummin och buljongtärningen. Låt det småsjuda på medelvärme med lock på i ca en timme. Rör då och då så att det inte fastnar och bränns. Späd med lite vatten om du tycker att det ser torrt ut. Förvara rödkålen svalt, den håller i flera dagar i kylen. Vill du ha en mindre söt julrödkål kan du strunta i sirapen och istället ta lite mer öl.
Lycka till / Johannes
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Rödkål med kummin”
Vilken öl passar bäst?
Vi tog en mörk lager. Men det passar nog bra med vilken öl som helst.
Tack, då ska jag prova mej fram 😀
Lämna ett svar