Fin favoritperenn är helt klar Primula i alla varianter. I skogsträdgården har jag många olika sorter och under somrarna samlar jag egna frön som jag så så här på vintern.
1994 cyklade jag förbi en trädgård som förändrade mitt liv.Jag var på jakt efter Sveriges första rejäla köksträdgård bestående av pallkragar, som sades ligga någon-stans vid sjön uren i Flenstrakten. Men jag fann något helt annat. På en slingrande skogsväg i Södermanland låg den helt plötsligt bara där. En röd stuga i en glänta med blommor jag aldrig hade sett förut. Överallt stod de, det var flera hundra. Täta små bladrosetter med stänglar som kröntes av bollar i blå, lila, ljusrosa och vita nyanser.
Det tog sin tid innan jag kunde lista ut var det var för blomma nämligen Primula / P. denticulata . Denticulatan blev min första kärlek och sedan dess har flera olika sorters primulor kommit och gått. Vartannat eller vart tredje år brukar jag dra jag upp nya plantor för att hålla min trädgård välfylld med dessa underverk.
När det gäller sådd av primula är det viktigt att det sker under vintern. Fröna behöver utsättas för köld för att kunna gro och därför brukar jag göra iordning såbyttorna så här års och sedan ställer jag ut dem i kallväxthuset.
Fröstänglarna tog jag i somras och dem har jag förvarat torrt i papperspåsar fram till vintern. Jag brukar inte separera fröna från kapslarna förrän det är dags för sådd. Då kan jag bara smula över kapseln och dess innehåll över jorden. Därefter trycker jag till lite eller siktar över lite sand.
Det är A och O att märka sådderna. Vet man inte vad man har sått så är det svårare att planera vad plantorna ska planteras ut. Hur trist är det inte att ge plantor till sina vänner som man inte vet vad det är. Vi använder gärna glasspinnarna som barnen lämnar efter sig. Kör glasspinnarna i diskmaskinen så att allt socker försvinner så möglar de inte.
När jag är klar med sådderna ställer jag ut dem i växthuset, gärna med snö över. Om det inte finns någon snö vattnar jag i stället. När jag ser miniplantor titta upp ser jag till att hålla jorden i sålådorna fuktig.
I maj-juni planterar om dem en och en i större krukor och väntar med utplanteringen till augusti-september. Blomningen kommer alltså inte att ske under det första året, utan år nummer två.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Oavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
Jag har bollvivor sedan flera år tillbaka, dom är underbara. Har också ett antal aurikler som jag gillar skarpt. Har nu sått japansk viva och röd viva och satt ut i snön, nu hoppas jag på tur med dom här också.
Lämna ett svar