Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om spenat
Kan man i ett helt poddavsnitt prata om en endaste gröda? Ja, tydligen. Saras storfavorit spenat har blivit ett samtalsämne i sociala medier och i dagens avsnitt är det spenat som står i fokus.
Det är åttonde avsnittet av Sara Bäckmos och min podcast Två odlare emellan. Antalet nedladdningar ökar för varje vecka och responsen på facebook och instagram vittnar om att vår podd går varm hemma hos många odlare. Så himla kul! Varje vecka publiceras nytt avsnitt och alla avsnitt finns samlade på www.tvaodlareemellan.se.
Under mina år som odlare har jag odlat grönsaker och blommor i massor. Men under några år, när jag studerade i Stockholm, minskade jag ner på grönsaksodlandet. Det var bara örter och tomater i växthuset jag hade tid med. När jag och Theres träffades och vi fick barn var jag åter sugen på att utöka matodlandet. I helgen påpekade Theres att det hon mindes mest av vårt första odlingsår tillsammans faktiskt var spenatodlingen.
För Theres var det en tämligen ny upplevelse att äta färsk spenat. Vi hade den i sallad och på smörgåsen med diverse annat gott. Plötsligt fick denna gröda en helt annan funktion för Theres än spenatstuvningen till den panerade fisken i skolbespisningen.
Ingen av oss är något större fan av just förvälld och tillagad spenat, vilket gör att vår odling av spenat inte kan jämföras med Saras otroliga mängder. Med en stor familj som konsumerar ett halvt kilo spenat i veckan, behövs storodling av dessa bladväxter. Hos oss räcker det med några backar på våren och en pallkrage på hösten. Thats it!
I skrivandet stund kommer vi ändå fram till, jag och Theres, att vi i år ska förvälla spenat, frysa in i påsar för att kunna ta fram till några spenaträtter som vi tycker mycket om. Vi tänker främst på den där otroligt goda lasagnen med spenat, eller den där canelonirätten med riccota och spenat och den indiska panirost rätten palak panir. Så gott det kommer att bli när man tänker efter.
Att använda förvälld spenat som utfyllnad i maträtter är ingenting för familjen Grön. Och så får det helt enkelt vara hos oss. Men att kunna frossa i färska spenatblad under vår och höst är något vi helst inte vill vara utan. Så därför kommer vi fortsätta vinterså spenat och iordningställa sensommarsådder.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar